MNOGI BI DA SE OVO ZABORAVI: 11 genocida nad Bošnjacima

PRVI GENOCID

Prvi genocid nad Bošnjacima događa se tokom i poslije Velikog – bečkog rata između turske i austro – ugarske carevine.
Pošto su Turci u tom ratu izgubili sve posjede i vlast u Mađarskoj, Slavoniji, Lici, Krbavi, Dalmaciji, Boki-Kotorskoj, svi Muslimani-Bošnjaci koji se iz ovih krajeva i zemalja nisu pravovremeno uspjeli povući u Bosnu i druge krajeve južno od Save i Dunava bili su pobijeni, protjerani, asimilirani ili prisilno prevedeni u krišćanstvo. Svi kulturni i sakralni objekti su uništeni a materijalna bogatstva oduzeta i opljačkana. O prvom genocidu precizni i jasni dokazi o pokrštavanju postoje u franjevačkim arhivama u Dalmaciji, Lici i Slavoniji. Da su Bošnjaci živjeli na ovim prostorima danas jedino podsjećaju različiti toponimi i prezimena.
Za prvi genocid najvažnije je reći da su ratovali Turska i Austro-ugarska a stradali su Bošnjaci.

DRUGI GENOCID

Drugi genocid nad Muslimanima-Bošnjacima događa se na Badnje veče 1711. godine.Te noći je sprovedena tzv. „ istraga poturica“. Tada je ubijeno oko 1000 Muslimana koji su živjeli na prostoru “ Stare Crne Gore “ – koja je imala četiri nahije sa sjedištem na Cetinju. Strateg, idejni promotor i agens drugog genocida bila je pravoslavna crkva.Ova tvrdnja je tačna zato što je Badnje veče najveći krišćanski praznik i što je istragu poturica ”opjevao” i dokumentovao crkveni dostojanstvenik i pjesnik P.P.Njegoš u Gorskom vijencu.On je time pružio epsku podlogu i paradigmu za sve buduće genocide nad Muslimanima Srbije, Sandžaka, Crne Gore i BiH.
Svi motivi za genocid opjevani su u Gorskom vijencu, pa tako vjersku mržnju prema Muslimanima Njegoš je iskazao i rasplamsao riječima:
”Odža riče na ravnom Cetinju – zaudara zemlja Mu’amedom ” ! ! !

TREĆI GENOCID

Treći genocid nad Bošnjacima događa se između 1804-1820 godine kao posledica Prvog i Drugog srpskog ustanka.Ovaj genocid srpski istoričar i diplomata Stojan Novaković označava kao ”generalno trebljenje Turaka-Muslimana iz naroda”. Pored pravoslavne crkve koja od drugog genocida igra ključnu ulogu, u trećem genocidu nad Muslimanima njoj se pridružuju historičari, političari i pjesnici poput Njegoša.

ČETVRTI GENOCID

Četvrti genocid nad Bošnjacima događa se između 1830-1867 godine kao posledica Hati-š-šerifa iz 1830. godine i njegova aneksa iz 1833 godine. Ovim dokumentom je Srbija stekla status vazalne autonomne kneževine unutar osmanskog carstva.Tada su svi Bošnjaci protjerani iz Beograda, Užica, Sokola, Šabca.Sve protjerane Muslimane Porta naseljava u Bosnu, gdje je za njih podigla dva naselja Gornju i Donju Aziziju tj. Bosanski Šamac i Orašje.

PETI GENOCID

Peti genocid nad Bošnjacima dolazi nakon Berlinskog Kongresa 1878 godine, na osnovu čijih odluka dotadašnje autonomne kneževine Srbija i Crna Gora stiču potpunu nezavisnost i gdje proširuju svoje teritorije. Tako se Srbija teritorijalno proširuje:Niškim, Topičkim i Vranjskim okruzima a Crna Gora u Hercegovini. Mada su se Srbija i Crna Gora na Berlinskom Kongresu obavezale da će poštivati slobodu vjeroispovjesti Muslimana, to se na žalost nije dogodilo.Muslimani su pobijeni i protjerani u Beogradu, Šabcu, Užicu, Sokolu, Nišu, Pirotu, Vranju a svi njihovi kulturni i vjerski objekti su porušeni.

ŠESTI GENOCID

Šesti genocid nad Bošnjacima događa se kao posledica Austro-Ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Tako su se Bošnjaci u toku i poslije okupacije počeli iseljavati u: Sandžak, Kosovo, Makedoniju, gdje je tada još uvijek bila turska vojska. Tako dolazi do radikalnog smanjenja muslimanske populacije u ukupnom stanovništvu BiH. Historičari navode da je od 1879 do 1910 procenat muslimanske populacije u BiH smanjen za 7 % što nije mali broj s obzirom da Bošnjaci gledajući brojčano nije velki narod.

Slični članci

SEDMI GENOCID

Sedmi genocid nad Bošnjacima događa se u Sandžaku i Crnoj Gori između kojih je nasilno pokrštavanje Muslimana u Plavu i Gusinju. Ovaj genocid je direktna posledica prvog i drugog balkanskog rata.Ovo je bio sedmi genocid nad Muslimanima Balkana, a prvi nad Bošnjacima Sandžaka.

OSMI GENOCID

Osmi genocid nad Bošnjacima dogodio se 1919. godine u Plavsko-gisinjskom kraju, bolje reći ponovio se u ovom istom kraju nakon nasilnog pokrštavanja 1912. – 1913. godine. Za razliku od tada, ovog puta je stradalo 450 najodabranijih Bošnjaka ovog kraja o kojima se inače nikako nije pisalo, što je dobar pokazatelj da se svi bošnjački hisotričari do sada preskakali ovaj genocid kojeg mi navodimo kao Osmi po redu ili pak drugu u Plavsko-gusinjskom kraju. I to samo u razdoblju od 6-7 godina.

DEVETI GENOCID

Deveti genocid nad Muslimanima-Bošnjacima traje od osnivanja Kraljevine SHS ( Srba, Hrvata i Slovenaca ) 1918. do propasti iste 1941 godine.U ovim vremenima životi Bošnjaka nisu imali nikakve vrijednosti, a posebno je bila teška situcija za Muslimane Sandžaka i Hercegovine.Tako je u Bijelom Polju u selu Šahovićima 7. novembra 1924 godine ubijeno oko 600 Muslimana bez ikakvog povoda, krivnje i razloga.Takođe podaci govore da je u Hercegovini od kraljevih komita bilo je oko 3000 neotkrivenih ubistava nad Muslimanima. Tako da se zbog ovih ubistava, proterivanja i zastrašivanja etnička slika Istočne Hercegovine promijenila na štetu Bošnjaka.

DESETI GENOCID

Deseti genocid nad Bošnjacima događa se od 1941-1945 godine.To je vrijeme Drugog svjetskog rata gdje je po nekim procjenama stradalo oko 106.000 Bošnjaka, uglavnom civila od četnicke kame. To znači da je negdje oko 8,3 % Muslimana nastradalo u ovom razdoblju. Ovo su samo podaci, a detalji stradanja nisu još uvijek dovoljno istraženi, pa ujedno apelujem bosnjačke historičare i inteligenciju vičnu peru da se prihvate posla. Stara izreka kaže “ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo”!

JEDANAESTI GENOCID

Jedanaesti genocid nad Bošnjacima događa se u periodu od 1992-1995 prilikom agresije na BiH od strane Srbije, Crne Gore i Hrvatske.U ovom genocidu učestvovale su zajedno Srbija, Crna Gora i Hrvatska što se u prethodnih deset genocida nije događalo da su istovremeno i zajednički činili zločin.Ovaj genocid je najokrutniji, najsuroviji i najveći po razmjerama od svih dosadašnjih.U ovaj zločin bilo je uključeno sve srpsko i crnogorsko što gmiže do najviših državnih,političkih, vojnih i crkvenih struktura. Takođe veliki doprinos ovom zločinu dale su srpska i crnogorska inteligencije. Namjera je svakako bila ostvarivanje Velike Srbije na granici Karlobag – Virovitica davno zapisanih planova Garašanina, Moljevića i poslednjeg memoranduma SANU-a ( srpska akademija nauka i umjetnosti ).
U ovoj zločinačkoj agresiji i Hrvatska je htjela nešto ušičariti i stvoriti Veliku Hrvatsku gdje su zločini hrvatskih bojovnika nad civilima Stupnog Dola, Ahmića i drugih mjesta već poznati.Stradanja Bošnjaka civila su ogromna u ljudskim žrtvama tako da se slobodno može nazvati kataklizma ili gernika kako neko reče.
Takođe treba kazati da je u ovoj agresiji na BiH izvršen urbicid i kulturocid.U ovom genocidu je važno naglasiti da su se Bošnjaci vojno i organizovano suprostavili što u prijašnjih deset genocida nije bio slučaj. Bosnjački narod iako u početku nenaoružan i na prevaru opkoljen smogao je snage i suprostavio se agresoru, gdje su i te kako osjetili Bošnjačku snagu. I na kraju da dodam da ništa više nije kao prije i da Bošnjaci nikada više neće dozvoliti da budu klati kao jagnjad, a u ovoj agresiji su pokazali da hoće, znaju i umiju udarac da uzvrate.

Nijaz Nizo Kapetanovic, Facebook

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.