MEKSIKO: Vojska preuzela Acapulco, razoružala policiju zbog veza s kartelima

Acapulco je nekad bio omiljeno odredište holivudskih zvijezdi, ali praktički je upropašten ratom narko-kartela

MEKSIČKE vlasti razoružale su i stavile pod istragu cijelu policiju nekad glamuroznog ljetovališta Acapulca. Razlog? Infiltracija narko-mafije u policiju, prenosi Associated Press.

Štoviše, vlada u meksičkoj saveznoj državi Guerrero, u kojoj se nalazi Acapulco, objavili su naloge za hapšenje dvojice policijskih zapovjednika zbog optužbe za ubojstvo.

Uhapšena dvojica policijskih zapovjednika, policajci razoružani

Lokalna vlada je priopćila da je poduzela korak “zbog sumnje da su policiju infiltrirale kriminalne grupe” i “potpune pasivnosti policije u borbi protiv vala kriminala”.

Ostatku policije oduzeti su pištolji, radio-uređaji i prsluci otporni na metke, a oni sami su podvrgnuti pozadinskoj provjeri. Umjesto njih, policijski rad će sad do daljnjega obavljati vojnici, marinci i državna policija.

Acapulco je nekad bio omiljeno odredište holivudskih zvijezdi, ali praktički je upropašten ratom narko-kartela. Američka vlada je ponovila svoje upozorenje građanima da ne putuju u državu Guerrero zbog aktivnosti oružanih grupa.

Slični članci

Policija već raspuštena u brojnim gradovima u Meksiku

Prošle su godine u Acapulcu zabilježeno 103 ubojstva na 100 tisuća stanovnika, što je jedna od najviših stopa ubojstava u Meksiku – i u svijetu.

Lokalna policija već je raspuštena u nekoliko dijelova Meksika zbog korupcije preko narko-kartela. U Guerreru je to već napravljeno u desetak gradova, ali ni u jednom tako velikom kao Acapulcu, u kojem živi oko 800 tisuća ljudi. U sjevernoj državi Tamaulipas, gotovo sve policijske snage raspuštene su od 2011.

Lokalne policijske snage, sa slabom obukom i niskom plaćom, lak su plijen za narko-kartele koji im ponude novac ako surađuju s njima ili im prijete smrću ako to odbiju.

U nekim gradovima u državama Veracruz i Guerrero, policija je bila pod tolikom kontrolom kartela da bi otimala ljude i izručivala ih kartelima koji bi ih ispitivali, mučili, pa i ubijali. Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.