MALO IM ŠTO NAM DAJU KREDITE OD NAŠEG NOVCA: NLB razmišlja o uvođenju negativne kamate štedišama

To znači da bi njihove štediše plaćale da svoj novac drže u banci

Uprkos dobrim rezultatima u prvoj polovici godine, Nova ljubljanska banka (NLB) razmatra uvođenje negativnih kamatnih stopa na depozite.
To znači da bi njihove štediše plaćale da svoj novac drže u banci.

Nova Ljubljanska banka objavila je svježe podatke o poslovanju prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine Banka ostvarila zaradu više od 122 milijuna eura, a Grupa 94 miliona eura.
To je nešto manje nego u istom razdoblju prošle godine, ali još uvijek prilično dobar rezultat. Unatoč dobiti, NLB sada razmišlja o uvođenju negativne kamate.
S tim vezi Banka nije bila previše rječita, pred kamare nisu željeli ni predsjednik Uprave banke Blaž Brodnjak, niti predsjednik Nadzornog odbora Primož Karpe, navodi RTV Slovenije.

U pisanom odgovoru rekli su samo: “To je samo rasprava koja u Evropi traje već neko vrijeme”.

Slični članci

U NLB-u Slovenci imaju uloženih više od 8 milijardi eura.

RTV Slovenije izvještva i da u NLB- u još proučavaju prodaju životnog osiguravatelja Vita, a otkupnu cijenu banka bi namijenila za kupnju srpske Komercijalne banke. Međutim, taj novac ne bi bio dostatan.

Vrijednost srpske banke procjenjuje se na pola milijarde eura. Izvori televizije stoga kažu da bi takav iznos mogao smanjiti adekvatnost kapitala matične banke NLB-a što znači da bi joj u slučaju takvih rizičnih pothvata možda ponovo trebala dokapitalizacija.Indikator.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.