MALI SAVJETI: Kako pojačati Wi-Fi signal u kući

Skoro svi danas koriste bežični internet u svojim domovima. Osim što je jednostavniji za korištenje, rješava nas i gomile kablova koje bismo inače morali da razvlačimo. Međutim, šta kada je ruter na jednom, a vaša soba na drugom kraju stana pa vam se ponekad čini da je lakše koristiti komšijinu nego svoju mrežu.

1. Podignite ruter na veću visinu Nemojte ruter držati na podu, već ga podignite na visinu od barem metar, što je visina prosječnog stola, ili više. Ako možete, postavite gana zid u visini ili iznad visine vrata.

2. Provjerite da li imate neželjene goste na mreži, da li je vaša mreža zaštićena od neželjenih gostiju? Ako nije, možda neko od komšija koristi vašu otvorenu mrežu, što automatski usporava vaš internet. Najjednostavnije rješenje je da zaključate mrežu.

Slični članci

3. Provjerite da li neki od uređaja koristi velike količine prenosa podataka. Virusi i malware na pametnim telefonima i računarima mogu da uspore sam uređaj, ali i neovlašteno skidaju i šalju velike količine podataka putem interneta. Zato treba redovno ažurirati operativne sisteme i aplikacije na uređajima, što uključuje i pametne televizore i druge uređaje koji koriste Wi-Fi.

4. Investirajte u pojačivač signala. Ponekad svi prethodni savjeti nisu dovoljni i jednostavno ćete morati da investirate u pojačivač signala. Na tržištu ih ima mnoštvo, a prilikom kupovine važno je provjeriti da li su kompatibili s vašim ruterom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.