MADURO ISTRAŽUJE SABOTAŽU U VENECUELI: Nestanak struje istražiće eksperti iz Rusije, Kine, Irana i Kube

Predsjednik Venecuele Maduro tvrdi da je nestanak struje, a popratno i prekid interneta i komunikacijskih mreža u većem dijelu zemlje, posljedica sabotaže, a da će slučaj rasvijetliti strani eksperti iz oblasti cyber-sabotaža

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro najavio je osnivanje specijalne komisije koja će provesti istragu o sabotažama koje su prošle sedmice dovele do prekida u napajanju električnom energijom u 21 od ukupno 23 pokrajine u toj južnoameričkoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Venecuela je u mraku od prošlog četvrtka od kada ne radi većina javnih i privatnih kompanija, uključujući i obrazovne institucije i trgovačke centre.

Maduro je kazao da je istraga o tom problemu već u toku, a da će stručnu komisiju činiti eksperti iz Irana, Kube, Rusije i Kine.

Maduro tvrdi da je nestanak struje, a popratno i prekid interneta i komunikacijskih mreža u većem dijelu zemlje posljedica sabotaže, a da će slučaj rasvijetliti strani eksperti iz oblasti cyber-sabotaža.

Slični članci

On je ranije kazao da su cyber napadi na venecuelansku energetsku mrežu izvedeni sofisticiranom tehnologijom kakvu posjeduje isključivo vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Kina je ponudila pomoć Venecueli u obnovi rada elektrodistribucijske mreže.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za privremenog šefa države, što su podržali SAD i mnoge evropske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast venecuelanskog predsjednika Madura.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.