MA NIJE DO NAS: Odgovor VSTV-a na pismo Ambasade SAD-a, OSCE-a i Evropske unije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine odgovorilo je na pismo koje im je upućeno 28. maja 2019. godine od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Evropske unije, OSCE-a u BiH u kojem navode da su primili k znanju zabrinutnost i konstruktivne kritike koje su im tada izrečene.

VSTV navodi da su svjesni kašnjenja u provođenju postupaka nosilaca pravosudnih funkcija i sudija Ustavnog suda BiH.

“To kašnjenje je u najvećoj mjeri posljedica objektivnih uzroka (usvajanja novog normativnog okvira za imenovanja), a ne samo naših subjektivnih propusta u radu”, stoji u pismu VSTV-a.

VSTV poručuje da će odmah pristupiti intenziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja po zaključenim konkursima. Naveli su i to da će u narednom periodu nastviti periodične provjere implementacije tog sistema i preduzimati mjere za njegovo unapređenje.

“VSTV čvrsto ostaje kod svojih odluka koje se odnose na oblast finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i efektivnog nadzora nad tim izvještajima. Sigurni smo da ste upoznati sa stavom Agencije za zaštitiu ličnih podataka spram novousvojenog Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca. Stoga pripremamo i revidirani tekst navednog pravilnika, čije odredbe neće dovoditi u pitanje sadržinu preporuka eksperata Evropske komisije”, navode u pismu.

“U cjelosti podržavamo stav naveden u Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji, koji podsjeća zakonodavca na njegovu dužnost da stvori pravnu sigurnost i obezbijedi adekvatnu zakonodavnu aktivnost VSTV-a u važnim poljima koja su povezana sa implementacijom reforme”, saopćili su.

Također, VSTV je pozvao zakonodavnu vlast u BiH da što prije donese novi zakon o VSTV-u, koji će biti zasnovan na preporukama eksperata Evropske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije.

Slični članci

Naglasili su neophodnost kontinuirane i programske saradnje sa tijelima zakonodavne i izvršne vlasti, kao i nosiocima zakonodavnih reformi.

VSTV se obavezao da će u narednom periodu izraditi vlastiti reformski program i prezentirati ga na konvenciji koja je planirana za novembar 2019.

Pročitajte sadržaj kompletnog pisma.

Izvor: N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.