LOBIRANJE SE IPAK ISPLATI: Uz pomoć Toniya Blaira, Vučić se danas sastaje sa Pompeom

Iz New Yorka izvještava Elvedin KANTARDŽIĆ

Dok mi godinama ismijavamo lobističke poslove Dodika i Vučića (koji direktno rade protiv nas), oni korak po korak napreduju prema svom cilju uz pomoć ovih organizacija u Americi i svijetu, koje skupo plaćaju, ali očito da se isplati. Federalna vlast o tome i ne razmišlja

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije stigao je u New York. Ovdje će se danas sastati sa državnim sekretarom SAD-a Michaelom Pompeom. Vijest nam je potvrđena u State departmentu.

Sastanak, koji je planiran da bude i radni ručak, zakazan je u 19 sati po našem vremenu u zgradi Ujedinjenih nacija. Predviđeno je da sastanak traje oko dva sata, pošto Pompeo naknadno ima govor u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na sjednici o mirovnom planu na Bliskom istoku.

Ono što je zanimljivo jeste da će sastanku prisustvovati i bivši premijer Velike Britanije Tony Blair. Njega je Vučić angažovao prije dvije godine za lobistu i savjetnika. Naravno, njegove usluge se skupo plaćaju, milionima dolara. Ali izgleda da se isplatilo. Jer lobista Blair je uspio ono što se donedavno činilo nemogućim, obezbjediti susret na visokom nivou omraženog srpskog predsjednika i jednog visokog američkog zvaničnika.

Tema razgovora će naravno biti Kosovo. Vučić će prije svega u razgovoru sa Pompeom moliti da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije. Srbi se nadaju da bi sastanak mogao da nagovijesti početak zaokreta u politici Amerike prema Beogradu i da je signal da Washington preuzima inicijativu u rješavanju kosovskog čvora.

Slični članci

Za dva sata koliko će provesti zajedno (što je jako puno za ovakve sastanke) Vučić će imati priliku da iznese svoje poglede na situaciju oko Kosova. Koja će naravno biti subjektivna i pristrasna. To mu je omogućio lobista Blair, uz pomoć (priča se) Johna Boltona, otvorenog zagovornika Srbije u američkoj administraciji. Na žalost, tema će biti sigurno i moguća razmjena teritorija, što Vučić odavno zagovara. A tu bi se na stolu onda gotovo sigurno moglo naći i pitanje Republike Srpske. Vučić će sigurno iskoristiti ovu priliku da i o tome da svoje viđenje, koje nam nikako neće ići u prilog.

Dakle, nije istina da se lobiranje ne isplati. I ovo je primjer da na duge staze ono daje rezultate. I naravno da su za to potrebna velika materijalna sredstva, ali za državne interese ona ne smiju biti problem.

Poznato je da i Milorad Dodik svake godine izdvaja milionska sredstva za potrebe prenošenja svoje istine u State department. Federacije tome nikad nije posvetila potrebnu pažnju. Na žalost.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.