KURTOAZNI: Trilateralni sastanak u Beogradu između Srbije, BiH i Turske

Džaferović je nakon trilateralnog samita Srbija-BiH-Turska u Beogradu izjavio je kako postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH te da ih je neophodno početi rješavati

Drugog dana posjete Srbiji turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je, sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, domaćin Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske.

Trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića održan je u Palati Srbije.

Džaferović: Projekt autoputa Beograd-Sarajevo utiče na mir i stabilnost u regionu

Slični članci

BEOGRAD (AA) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon trilateralnog samita Srbija-BiH-Turska u Beogradu izjavio je kako projekt autoputa Beograd-Sarajevo utiče na mir i stabilnost u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je kazao kako je održan veoma važan sastanak.

Kazao je kako je Turska stabilizirajući faktor u cijelom regionu i ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, i sa BiH i sa Srbijom te može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na Zapadnom Balkanu.

“Svaka od naših zemalja ima svoje bilateralne odnose pa tako i BiH i Republika Srbija i mi ćemo svoja bilateralna pitanja rješavati u bilateralnom dijelu“, rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH te da ih je neophodno početi rješavati te voditi dijalog.

”Za mene je potrebna jedna intenzivnija saradnja između institucija BiH i Srbije, jer samo se tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi. Ono što je zajedničko za sve naše države, koje učestvuju u trilaterali, je pitanje autoputa Sarajevo-Beograd, čiji ćemo početak izgradnje ozvaničiti danas u Srbiji”, rekao je Džaferović.

Naglasio je kako je riječ o važnom projektu koji utiče na mir i stabilnost u regionu.

Podsjetio je kako je Srbija završila svoje obaveze i da danas počinje gradnja auto-puta.

”Mi u BiH smo preuzeli obavezu da što je moguće prije definiramo i zaključimo ugovore s Turskom i Srbijom, kako bi projekat što prije bio realiziran“, rekao je Džaferović.

Trilateralnom samitu prisustvovali su predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Turski predsjednik boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.

Danas će u Sremskoj Rači biti postavljen kamen temeljac auto-puta Beograd-Sarajevo kojoj će prisustvovati učesnici trilateralnog samita.

Dodik: Mir i stabilnost prije svega

Reči predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da treba da se sačuvaju mir i stabilnost svakako su prihvatljive za nas, izjavio je danas član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske, održanog danas u Beogradu.

Dodik je na konferenciji za novinare u Palati Srbije ukazao na važnost održavanja ovakvih trilateralnih sastanaka, a koji će biti obeležen i krunisan današnjim polaganjem kamena temeljca autoputa Beograd-Sarajevo uz prisustvo predsednika Turske, predsednika Srbije i članova Predsedništva BiH.

Kako je istakao, na trilateralnom sastanku je bilo reči i o drugim projektima, kakav je izgradnja gasovoda Turski tok, a dodao je i da je Republika Srpska (entitet u BiH, op.a.) za taj projekat zainteresovana.

Najviše su, kako je rekao Dodik, pričali o potrebi da se sačuva politička dobra saradnja između tri zemlje, ali i da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, o čemu je juče govorio predsednik Turske Erdogan.

“Reči Erdogana su svakako prihvatljive za nas i mi želimo da tako nižemo ciljeve i uspehe”, kazao je Dodik.

On je izrazio i uverenje da bi uskoro moglo doći do formiranja Saveta ministara BiH, koji bi trebalo da omogući brže potpisivanje sporazuma između Turske i BiH.

Naveo je i da je dogovoreno da iduće godine trilateralni sastanak bude održan u BiH, a potom u Turskoj.

Komšić i Erdogan smatraju razgovore plodonosmim

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je ponovio da će bitaleralna pitanja biti otvarana na narednim bilateralnim susretima.

– Javile su se i nove ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture. Pošto je riječ o zahtjevnom terenu u BiH, oni su višestruko korisni. Pogotovo mi u BiH imamo veliki interes da se oni realiziraju – zaključio je Komšić.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je naglasio da su razgovori bili veoma plodonosni.

– Imat ćemo sastanak u BiH, a zatim u Turskoj. Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam. Mislim da će to zbližiti i ljude i zemlje. Najvažnija poenta današnjeg sastanka je da se razmišlja o cijelom regionu. Problemi u formiranju vlasti u BiH se moraju riješiti jer bez vlasti se ne može na efikasan način nastaviti sa poslom – izjavio je Erdogan.

Realizacija infrastrukturnih projekata će, smatra Erdogan, zbližiti Srbiju i BiH, te da će on imati veliki utjecaj na stanovništvo, ali i na sprečavanje odliva stanovništva.

– Učinit će region mjestom koje privlači ljude, koji više neće morati da odlazi iz regiona – dodao je predsjednik Republike Turske.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.