KRIVAC BREXIT: Proizvodnja automobila Velike Britanije prepolovljena

Proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije ima snažan uticaj na tamošnju automobilsku industriju. Poslije zatvaravnja nekoliko fabrika, ograničenja u proizvodnji i izmještanje proizvodnje u druge zemlje, sada imamo i konkretne informacije o posljedicama.

Odlazak Velike Britanije iz EU bio je zakazan za 29. mart tekuće godine, zbog čega su mnoge automobilske kompanije promjenile svoje proizvodne planove. Kao rezultat toga, broj proizvedenih automobila je praktično prepolovljen. U aprilu 2019. godine, proizvodnja automobila je pala za 56.999 jedinica u odnosu na april 2018. godine. U aprilu 2018. godine, broj automobila proizvedenih u Velikoj Britaniji iznosio je 127.970, krajem aprila tekuće godine prijavljeno je 70.970 proizvedenih jedinica.

Od toga, broj vozila namjenjenih za domaće tržište smanjen je za 43,7 % (pad sa 24.294 na 13.669 primjeraka), dok je broj proizvedenih vozila namjenjen za izvoz smanjen za 44,7 % (sa 103.676 na 57.302).

Slični članci

Raniji izvještaji su govorili o zabrinutom vođstvu u kompaniji Rolls-Royce, kojoj je pretio prekid proizvodnje, a Jaguar Land Rover otpušta radnike jer se značajan dio proizvodnje premješta u Slovačku, gdje je otvorena prva fabrika tog proizvođača luksuznih automobila u kontinentalnoj Evropi. I Nissan je u Velikoj Britaniji objavio prestanak proizvodnje modela X-Trail, a veliku zabrinutost imaju i u kompaniji Ford.

Prethodno navedeni datumi Brexita nisu uspjeli, jer nisu ispunjeni uslovi EU. Novi datum je 31. oktobar 2019. godine, što znači da se neizvjesnost u automobilskoj industriji nastavlja. Očekuje se da to poveća već veliku štetu u automobilskoj industriji, sa novim otpuštanjima radnika, smanjivanjem investicija i dodatno usporavanje. Izvor: Automobili

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.