KRENULO IM NIZBRDO: Nakon BiH, ArcelorMittal smanjuje proizvodnju i u Evropi za tri miliona tona

Moraju poduzeti ove akcije zbog slabe potražnje u Evropi, a situacija je dodatno pojačana povećanim uvozom uprkos zaštitnim mjerama koje je uvela Evropska komisija.

Objava o otpuštanju 300 radnika u rudniku Omarska u Prijedoru, dio je sveobuhvatnog plana ArcelorMittal za smanjenje proizvodnje u Evropi za tri miliona tona, izvještava Indikator.ba.

ArcelorMittal objavio je juče namjeru da privremeno obustavi proizvodnju u svojim pogonima za proizvodnju čelika u Krakovu u Poljskoj i smanji proizvodnju u Asturiasu, u Španiji. Pored toga, planirano povećanje isporuka u ArcelorMittal Italia na godišnjem nivou od šest miliona tona biće usporeno nakon odluke o optimizaciji troškova i kvaliteta u odnosu na obim u ovom okruženju.

Zajedno, ove aktivnosti će rezultirati privremenim godišnjim smanjenjem proizvodnje od oko tri miliona tona.

Komentarišući ove poteze, Geert van Poelvoorde, CEO, ArcelorMittal Europe – Flat Products, rekao je:

“Teška odluka da se privremeno smanji proizvodnja u evropskom primarnom ravnom čeliku nije lako primjenjiva. Razumijemo uticaj koji to ima na zaposlene i lokalne zajednice i radićemo na tome da se osiguraju socijalne mjere koje će ih podržati tokom ovog perioda”.

Slični članci

Prema njegovim riječima ove akcije odražavaju slabu potražnju u Evropi, a situacija je dodatno pojačana povećanim uvozom uprkos zaštitnim mjerama koje je uvela Evropska komisija.
Visoki troškovi energije i povećani troškovi za ugljik dodaju se u teško okruženje.

“Mi se angažujemo sa zainteresovanim stranama u zahtjevima da se zaštitne mjere ojačaju kako bi se dodatno povećao uvoz kao rezultat nastavka globalnog prekomjernog kapaciteta i slabljenja ekonomije u susjednim zemljama, uključujući Tursku”, kazao je Poelvoorde.

Uprkos uvođenju stalnih EU zaštitnih tarifa u februaru 2019, došlo je do kontinuiranog i stalnog rasta uvoza ravnog čelika u Evropu. Uvoz ravnog čelika u Evropu trenutno je na rekordnim visinama, pri čemu je uvoz vruće valjanih kolutova povećan za 37 odsto na godišnjoj osnovi. Osim toga, cijena ugljika je od početka 2018. porasla za otprilike 230 posto, što je dovelo do daljnjeg konkurentnog pritiska na evropske proizvođače čelika.

U sistemu trgovanja emisijama EU (ETS), samo čelik proizveden u Evropi podliježe naplati ugljika. ArcelorMittal je ranije pozvao na uvođenje prilagođavanja zelene granice, pri čemu bi čelik uvezen u Evropu imao iste standarde koji se primjenjuju na CO2 kao i čelik proizveden u Evropi u okviru ETS-a.
ArcelorMittal je objavio da je u 2018. godini ostvario prihode od 76,0 milijardi dolara i proizvodnju sirovog čelika od 92,5 miliona metričkih tona, dok je vlastita proizvodnja željeza iznosila 58,5 miliona metričkih tona.

ArcelorMittal je vodeća svjetska kompanija za proizvodnju čelika i rudarstva, sa prisustvom u 60 zemalja i industrijskom proizvodnjom u 19 zemalja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.