KOD NJIH LOBIRANJE, KOD NAS BI TO BILO PODMIČIVANJE: Saudijski lobisti zakupili 500 soba u Trumpovom hotelu

Nakon predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine, lobisti su platili 270.000 dolara za noćenja u periodu od tri mjeseca

Lobisti koji djeluju u ime Saudijske Arabije, u periodu nakon predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine, zakupili su 500 noćenja u luksuznom hotelu američkog predsjednika Donalda Trumpa u Washingtonu, i to na tri mjeseca, objavio je Washington Post.

Prema informacijama do kojih je došao ovaj američki list, lobisti koji zastupaju saudijsku vladu platili su oko 270.000 dolara za noćenja u hotelu čiji je vlasnik Trump, prenosi Anadolija.

U objavljenom tekstu naglašeno je kao kako su lobisti ranije, u okviru aktivnosti oko zakona kojim je bila nezadovoljna Saudijska Arabija, organizirali besplatna putovanja u Washington bivšim službenicima u američkoj vojsci.

S tim u vezi, u Trumpovom hotelu u Washingtonu nakon predsjedničkih izbora zakupljeno je 500 soba na trajanje od tri mjeseca.

Cijene soba u prosjeku iznose 768 dolara, a navedeno je kako su lobisti u pomenutom hotelu ugostili šest grupa.

Pojedini bivši službenici u američkoj vojsci koji su boravili u ovim hotelima izjavili su kako im nije bilo poznato da je njihovo putovanje u Washington snosila Saudijska Arabija.

Istaknuto je kako su pomenute osobe iskorištene u dva navrata, odlazili su u Kongres u ime Saudijske Arabije, a istovremeno donijeli korist Trumpovom hotelu.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.