KO JE POPUSTIO: SAD odložio tarife na određenu robu iz Kine

Donald Trump je 1. augusta najavio da će uvesti 10-procentne carine na 300 milijardi dolara vrijednu kinesku robu

Američka administracija odložila je za 15. decembar uvođenje tarifa od 10 posto na određenu robu iz Kine, uključujući laptope i mobilne telefone, čija je primjena prvobitno bila planirana od 1. septembra mjeseca, saopćilo je Ured američkog trgovinskog predstavnika.

Takav potez Ureda je najavljen samo nekoliko minuta nakon što je kinesko Ministarstvo trgovine saopćilo da je vicepremijer Kine Liu He telefonom razgovarao sa američkim trgovinskim zvaničnicima, prenosi agencija Reuters.

Među ostalim proizvodima, na koje će biti odložena primjena tarifa do polovine decembra, nalaze se “računari, konzole za video igrice, određene igračke, kompjuterski monitori i neki artikli obuće i odjeće”, navodi se u saopćenju Ureda trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država.

Rast akcija

Posebna grupa proizvoda će također biti izuzeta “na bazi zdravstvenih, sigurnosnih, faktora nacionalne sigurnosti i drugih”, dodaje se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Investitori iz tehnološkog sektora pozdravili su vijest o izuzećima, što je podiglo akcije proizvođača čipova za 2,8 posto, dok su akcije Applea porasle za više od pet procenata.

Trump je 1. augusta najavio da će uvesti 10-procentne carine na 300 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, jer Kina, kako je rekao tada, nije ispunila obećanje o kupovini većih količina američkih poljoprivrednih proizvoda.

Ured trgovinskog predstavnika SAD-a objavit će dodatne detalje i spiskove određenih vrsta proizvoda za koje će važiti najnovija mjera.

 

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.