KO JE POPUSTIO: Federacija pristala da potpiše ugovor sa paljanskom firmom za gas

BH-Gas i Gas promet su nakon višesatnog sastanka potpisali Ugovor o transportu plina Federacije Bosne i Hercegovine, čime su stvoreni uslovi da se odblokira gasovod prema Sarajevu. Sve je zakuhala Vlada Nermina Nikšića 2015. lošim ugovorom, a nastavio ministar Šarović koji dvije godine ne želi da podnese državni zakon na usvajanje, iako su ga i RS i Federacija usaglasili, tvrde Džindić i Salkić

Višesatni sastanak koji se održavao u Sarajevu zbog obustave transporta plina u FBiH okončan je prije nekoliko trenutaka dogovorom o nastavku isporuke gasa Federaciji BiH. BH-Gas i Gas promet su potpisali Ugovor o transportu plina FBiH, čime su stvoreni uslovi da se odblokira gasovod prema Sarajevu.

O kako maratonskim pregovorima se radilo govori podatak da je press konferencija poslije sastanka bila planirana danas u 15.00 sati, ali da je umjesto toga počela tek prije nekoliko minuta.

Sastanku koji je traje cijelo popodne u Vladi FBiH prisustovali su federalni premijer Fadil Novalić, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić,  pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović, direktor  “Gas prometa” Milomir Draganić te predstavnici Delegacije Evropske komisije. Do susreta je došlo nakon što je zvorničko postrojenje kompanije Gas promet jučer obustavilo transport gasa prema Federaciji BiH.

Na novinarsko pitanje zašto je bilo potrebno sedam sati da se postigne dogovor i potpiše ugovor direktor  “Gas prometa” Milomir Draganić je kazao da je kompromis bio potreban jer su različita zakonodavstva u FBiH i RS. On je rekao da RS imaj zakon o gasu, regulatore, tarife, otvoreno tržište, a da FBiH ima samo uredbu.

– Isto pitanje se tretira s različitog aspekta, zbog čega je bilo potrebno postići kompromis – kazao je on.

Zajednička ocjena učesnika sastanka je da na državnom nivou treba postojati zakon o gasu.

Slični članci

Iz RS-a kao razlog navode da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu. Iz Gas-prometa željeli su da se ugovor o transportu gasa potpiše kao ugovor između dvije države, a ne dva entiteta, što je za FBiH neprihvatljivo.

Federalna strana tvrdi da je sve zakuhala Vlada Nermina Nikšića 2015. lošim ugovorom, a nastavio ministar Šarović koji dvije godine ne želi da podnese državni zakon na usvajanje, iako su ga i RS i Federacija usaglasili.

Ipak, na kraju je jasno da je Federacija popustila jer je pristala da sklopi ugovor sa novoizmišljenom firmom, “Gas prometom” sa Pala, što će građane Federacije koštati milion KM godišnje.

Šarović demantuje ministra Džindića

Šarović je novinarima u Sarajevu kazao da je Ministarstvo još 2017. godine uputilo taj zakon na ocjenu i da je iz Republike Srpske dostavljeno pozitivno mišljenje u julu ove godine, a iz Federacije BiH negativno mišljenje 2017. godine. Šarović naglašava da se energetska zajednica također izjasnila pozitivno te poziva da to učini i Federacija BiH ili, pak, da dostavi primjedbe koje će Vijeće ministara uvažiti ili ne.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.