KIŠA I POPLAVE SE SMIRUJU: Nastavlja se potraga za nestalim dječakom koji je upao u nabujali potok

Danas se nastavlja potraga za šestogodišnjim dječakom koji je jučer upao u nabujali potok u mjestu Begov Han u blizini Žepča. Nivo rijeke Bosne u blagom porastu ali nije dosegao kritičnu tačku

Danas se nastavlja potraga za šestogodišnjim dječakom koji je jučer upao u nabujali potok u mjestu Begov Han u blizini Žepča.

Mještani su nekoliko desetina metara pratili šestogodišnjeg dječaka u potoku, ali zbog nepristupačnog terena ništa drugo nisu mogli ni uraditi.

Bicikl je pronađen nekoliko stotina metara od mjesta nesreće.

U potrazi za dječakom učestvuju pripadnici GSS-a Žepče, Zavidovići, specijalna policijska jedinica MUP-a ZDK-a te policijska uprava Žepče.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru jutros je iznosio 494 centimetra i za 36 centimetara je prešao kotu vanredne odbrane od poplava, podaci su entitetskog Hidrometeorološkog zavoda.

Ova rijeka ima tendenciju opadanja.

Slični članci

Nivo Une u Novom Gradu/Bosanskom Novom je na 514 centimetara i prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za četiri cm te ima tendenciju rasta.

U porastu je i rijeka Sava u Srpcu, Gradišci i na Rači.

Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu opada, a jutros je iznosio 421 cm, što je 51 cm iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Ostale rijeke u RS su opadanju.

Vogošća: Nivo rijeke Bosne u blagom porastu ali nije dosegao kritičnu tačku

SARAJEVO, 15. maja (FENA) – Prema posljednjim mjerenjima, nivo rijeke Bosne i njenih pritoka na području općine Vogošća je u blagom porastu, ali nije dosegao kritične tačke i nema opasnosti od izlijevanja niti opasnosti po imovinu i ljude.

Povjerenici Civilne zastite svakodnevno su na terenu i preventivno djeluju na sprečavanju šteta.

Obilne padavine mogu uzrokovati odrone i pokretanje tla, a prema informacijama sa kojima raspolaže Civilna zaštita na području općine Vogošća sve je mirno. Padavine nisu izazvale reaktiviranje starih klizišta niti pokretanje novih.

Pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Nermin Hajro je izjavio da će dalje aktivnosti i mjere ovisiti od prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ali da problema ne bi trebalo biti ni u narednim danima.

Za stanovnike koji žive uz vodne tokove preporuka je da poduzmu lične mjere zaštite u smislu da uklone sve ispod mostova ili kanala kako bi voda mogla teći bez problema i kako ne bi došlo do začepljenja korita i izlijevanja vode.

Općina Vogošća je proteklih godina kontinuirano i sistematski radila na izgradnji obaloutvrdnih zidova i druge infrastrukture kako bi se spriječile poplave i aktiviranje novih klizišta, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.