KAO ŠTO SMO I NAJAVILI: Rukovodstvo Sindikata obrazovanja KS želi štrajk, nije mu do dogovora

Baš kako smo nedavno najavili Sindikat predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo nastavlja sa ucjenama i ne pristaje ni na kakve dogovore sa Vladom KS. Iako je Vlada Kantona Sarajevo prihvatila i posljednje zahtjeve Sindikata obrazovanja, te povećala osnovicu za  obračun plata sa 300 na 310 KM, kao što su sindikalci i tražili, ovi su opet odbili potpisati sporazum i ponovo najavili štrajk. Već tada smo upozoravali da namjera ovog rukovodstva Sindikata, koji radi po nalogu opozicije, nije nikakav dogovor već pravljenje nemira i štrajkova uoći izbora. Na žalost, bili smo u pravu.

Nakon pregovora sa Vladom Kantona Sarajevo svi sindikati, počev od policije Kantona Sarajevo, državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, do kantonalnih državnih službenika i namještenika potpisali su juče sporazum o izmjeni osnovice za obračun plata koja sada iznosi 310 KM.

Jedino Sindikat predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja nije potpisao ovaj sporazum jer, kažu, nisu prihvaćeni i dodatni zahtjevi, koji su im naknadno “pali na pamet”. Ostala je neriješena i situacija sa Kolektivnim ugovorom sa Sindikatom visokog obrazovanja čiji predsjednik prof.dr. Jasmin Velagić kaže:

– Mi više nemamo šta pregovarati. Formirat će se Mirovno vijeće te će se pokušati iscrpiti i mogućnost nekog dogovora. Ukoliko do toga ne dođe mi smo u pripremama za štrajk – kazao je Velagić za Patriju.

Slični članci

Premijer Zolj je kazao da se potpisanim sporazumom povećava osnovica na 310 KM za posljednja četiri mjeseca ove godine.

– Vlada je usaglasila tekstove ovog sporazuma, imali smo samo dvije varijante koje se malo razlikuju jedna od druge. Onda smo ponudili ostalim sindikatima da taj tekst sporazumno potpišemo. Osnova svega bila je osnovica od 310 KM za posljednja četiri mjeseca – rekao je premijer Zolj.

Potpisivanje ovog sporazuma je, prema riječima premijera, garancija da će se isplatiti razlika za ova četiri mjeseca, kao što je zahtijevano.

I nakon svega, Sindikat obrazovanja je i to odbio da potpiše. Kao što smo i najavili. Jer njima nije cilj dogovor, već pravljenje haosa i prikupljanje političkih poena uoči izbora.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.