KALJANAC O ARHEOLOŠKOM PLJAČKANJU BiH: Oglasi puni predmeta koji su naše kulturno-historijsko dobro

Rukovodilac katedre za arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Adnan Kaljanac izjavio je da je u BiH u porastu nedozvoljena trgovina kulturno-historijskim dobrima i artefaktima

Povodom jučerašnjeg hapšenja dvojice muškaraca iz Kozarske Dubice zbog sumnje da su se bavili time, Kaljanac je rekao da se u posljednjih nekoliko godina sve više ljudi bavi nelegalnim iskopavanjima ostataka kulturne baštine i arheoloških nalaza, te njihovom prodajom.

– U naučnim radovima koji su objavljeni u posljednjih par godina ima veliki broj arheoloških nalaza koji dolaze iz privatnih kolekcija koji su prikupljeni upravo na takav način – istakao je Kaljanac.

Pozdravio je akciju MUPRS-a i poručio da bi i u Federaciji BiH trebalo voditi računa o tome.

Kaljanac je pojasnio da se najčešće nelegalno trguje metalnim artefaktima, jer njih najlakše mogu pronaći detektorima metala, ali se trguje i keramikom grčkog porijekla.

Naglasio je da otkupljivači i kolekcionari potiču tu pojavu, a pitanje je i koliko sami arheolozi učestvuju u tome.

– Imali smo informacije o određenim artefaktima koji su prodavani po cijeni od nekoliko hiljada KM, do onih koji se prodaju za nekoliko stotina KM – precizirao je Kaljanac.

Po njegovom mišljenju, najbolji način za sprečavanje nedozvoljene trgovine kulturno-historijskim dobrima je fokusirati se na one koji ih otkupljuju, jer potražnja stvara ponudu. (FENA)

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.