KAKO VELIKI VARAJU: Tesla spašava Fiću

Fiat Chrysler pristao je platiti Tesli stotine miliona eura da bi izbjegao plaćanje novčane kazne za visoku emisiju CO2

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) pristao je platiti Tesli stotine miliona eura, kako bi se vozila ovog proizvođača ubrajala u njihovu flotu, kako bi se izbjeglo plaćanje novčane kazne za kršenje novih propisa Evropske Unije o emisiji CO2, izvještava “Financial Times”.

Na taj način FCA će pokušati smanjiti prosječnu emisiju CO2 iz svojih automobila i dovesti je na propisani nivo.

Naime, u EU, sljedeće godine stupaju na snagu novi i stroži propisi, prema kojima će vozila, u proseku smjeti imati maksimalnu emisiju CO2 od 95 g/km.

Slični članci

Prema podacima “JATO Dynamics” prosječna emisija CO2 vozila iz produkcije FCA (2018) bila je na nivou od 119,2 g/km, a analitička kompanija “Evercore ISI” izračunala je da bi FCA trebao smanjiti emisije na manje od 89 g/km, kako bi se ispunili propisani ciljevi.

U izvještaju “Financial Times” nisu precizirani finansijski podaci, niti iznos koji bi FCA bio spreman uložiti, ali je navedeno da će FCA: “optimizirati opcije za usklađenost sa propisima”.

Najinteresantnije je da EU kriterijum od 95 g/km omogućuje da se proizvođači mogu udruživati sa drugim kompanijama, za potrebe izračunavanja prosječne emisije. Izvor: Proauto

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.