VALJA SPRIJEČITI TRUMPOVE RATNE NAMJERE: Zastupnički dom izglasao ograničavanje predsjedničkih ovlasti u odlučivanju o ratu s Iranom

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u petak mjeru koja predsjedniku Sjedinjenih Država onemogućuje pokretanje vojnih napada na Iran bez kongresnog odobrenja.

Mjera je izglasana s 251 glasom ‘za’ i 170 ‘protiv’, i to kao amandman na godišnji prijedlog zakona o obrani, pri čemu se oko 25 republikanaca pridružilo demokratskoj većini. Ostaje nejasno kako će mjera proći u Senatu, u kojemu republikanci imaju većinu, nakon što je tamo sličan pokušaj nedavno propao.

Ovlasti američke administracije u slučaju odgovora na iranski napad ostaju nepromijenjene.

Slični članci

“Amerikanci su se ujedinili oko toga da moramo izbjeći rat s Iranom”, rekao je Ro Khanna, demokrat i jedan od sponzora mjere u Zastupničkom domu.

Inicijativi je prethodilo naglo pooštravanje napetosti između SAD-a i Irana, uključujući navode o napadima snaga povezanih s Teheranom na tankere, i nedavno rušenje američkog drona.

Želeći navesti vladu u Teheranu da promijeni svoju vanjsku politiku, SAD se prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015., te zemlji nametnuo čitav niz sankcija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.