KAKO SE KUPUJE NAKLONOST POLITIČARA: Čovićev počasni doktorat Lajčaku, jedinom opozvanom visokom predstavniku

Zna se da je Lajček sramno opozvan iz Sarajeva, da je otišao i nije se više vratio na funkciju. Zna se i to da se sve desilo u kontekstu nabavke nekih skupih strojeva za poljoprivredu i šumarstvo za Republiku Srpsku

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović primit će u četvrtak u Mostaru ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka.

Iz Sveučilište u Mostaru danas je tokom dana saopćeno da će to sveučilište Miroslavu Lajčaku, koji je bivši Visoki predstavniku u BiH, u četvrtak također dodijelit titulu počasnog doktora.

Analitičari, poput onih iz Međunarodnog institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane smatraju da je u Evropi došlo do grupisanja nekoliko visokih funkcionera, a koji kod međunarodne zajednice lobiraju za Milorada Dodika i Dragana Čoviću odnosno njihovu politiku razgradnje Bosne i Hercegovine.

Počasni doktorati, poput onog koji će u četvrtak biti uručen Lajčaku, i ranije su bili predetom optužbi iz akademske zajednice koja smatra nedopustivim maniplirati naukom u političke svrhe.

Slični članci

Novinar iz Banja Luke Slobodan Vasković objavio je prošle sedmice tekst u kojem najviše zvaničnike Evropske unije – poput komesara za proširenje Johanes Hahna – optužuje da lobiraju u Briselu za Dodikovu politiku raspada Bosne i Hercegovine, a na spisak tih zvaničnika Vasković je stavio i Lajčaka.

‘Johanes Hahn, evropski komesar za proširenje, glavni je lobista Milorada Dodika u Evropskoj uniji. Uz Hahna, tu je još Miroslav Lajčak, slovački ministar inostranih poslova i bivši visoki predstavnik u BiH’, tvrdi Vasković, napominjući da za Dodika lobira i Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, koji ovih dana upravo završava svoju misiju u Sarajevu.

Profesor sa Univerziteta u Sarajevu i bivši član Predsjedništva Republike BiH Ivo Komšić objavio je nedavno kolumnu u kojoj kritikuje Lajčakov odnos prema Bosni i Hercegovini.

„Tek iz ove perspektive je jasno zašto je on otišao s te funkcije prije isteka mandata. To se nije desilo niti jednom visokom predstavniku, niti jedan to nije želio radi visoke pozicije s nezamislivo visokom plaćom i za evropske prilike. Nikada njegov odlazak nije objašnjen, niti od njega, niti od onih koji su ga postavili. Pravdano je to imenovanjem za ministra vanjskih poslova njegove države, ali to nije bilo uvjerljivo za onu situaciju. Zna se da je opozvan iz Sarajeva, da je otišao i nije se više vratio na funkciju. Zna se i to da se sve desilo u kontekstu nabavke nekih skupih strojeva za poljoprivredu i šumarstvo za Republiku Srpsku. Premijer je bio Milorad Dodik, a nabavku je dobila neka slovačka firma. Pitanje je da li je i zašto Lajčak nagrađen i tko je to uradio: njegova vlada ili premijer RS-a. I jedni i drugi su imali jak razlog“, rekao je profesor Komšić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.