KAKO POMOĆI RUDARIMA: Slijedi li privatizacija rudnika, zatvaranje, stečaj ili osnivanje novih kompanija?

Prva i druga smjena pogona Stara jama i Stranjani sišli su u jame i odbijaju izaći, a poručili su da štrajkuju glađu, Hitna pomoć intervenisala više puta

O tome je danas govorio i federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić, poslije sastanka održanog usred protesta rudara pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu. Iako je nadugo i naširoko govorio o neminovnoj reorganizaciji, ipak, Džindić je bio oprezan kada su u pitanju termini, pa je reagirao na novinarsko pitanje o tome šta bi se desilo sa radnicima ako bi ovi pogoni bili zatvoreni.

– Ja nisam rekao da se zatvaraju, ali smo svi zajedno konstatovali da od tri raposložive jame u Zenici jedna samo radi. Jedna ima tehničkih problema zbog ulaska vode u područje ekploatacije, teže je iscrpiti vodu nego eksploatisati ugalj. Druga je zbog kvaliteta i položaja neisplativa i gubitak je po proizvedenoj toni negdje oko 200 KM. Dakle, bolje da ne proizvodimo, nego da proizvodimo. Treba iznaći rješenje kako uplatiti iznos da se deblokiraju računi, a onda u roku od 60 dana napraviti plan – ili zatvranja ili reorganizacije, svođenja na jedan proizvodni pogon. To je realno, zašto ne – kazao je Džindić, potcrtavši da rudnici ne mogu više raditi, a da Vlada dodaje novac.

Ilustracija

Na novinarsko pitanje  o zbrinjavanju radnika ako bi došlo do gašenja pogona, Džindić je rekao da “niko nije spominjao otpremnine i otpuštanja” već da je razgovarano o konceptu kako da se radnici iz dvije jame koje ne funkcioniraju “prebace u druge jame i zbrinu po zakonskim procedurama”. Konkretnijeg plana, rekao je, za sada nema.

Slični članci

Jučer je, pak, obraćajući se novinarima kazao da je Vlada Federacije BiH već napravila plan reorganizacije svih rudnika.

–  U planu je da se kreiraju dva nova zavisna društva, i  to Termoelektrana Tuzla, sa tri rudnika – Dubrave, Šikulje i Đurđevik. Drugo bi bilo zavisno društvo Termoelektrana Kakanj, u sklopu kojeg bi bila dva rudnika, Breza i Kakanj. Ostali, vidite sami po ovim analizama, bi trebali ići na tržište, u process privatizacije ili eventualno reorganizacije, možda čak zatvaranja ili otvaranja nekog stečaja – kazao je Džindić jučer.

Rudari štrajkuju glađu

Prva i druga smjena pogona Stara jama i Stranjani sišli su u jame i odbijaju izaći, a poručili su da štrajkuju glađu.

– Rudari već šest dana čekaju plaću i topli obrok. Istrošili su se pred opremanje djece koja su krneula u školu. Mnogi nemaju za hljeba, tako da je ovo i za očekivati. Situacija je alarmantna jer se još rudara, mojih kolega, ne osjeća dobro – kazao je Nijaz Vardo, predsjednika sindikata RMU Zenica.

Rudarima se pridružuje i treća smjena, koja će, također, sići u jamu, ali odbijaju raditi i štrajkovat će zajedno sa ostale dvije smjene.

Ne misle prekinuti štrajk glađu.

Rudari zahtijevaju trajno rješenje za finansiranje rudnika u Zenici, a na sastanku direktora ovog i rudnika u Brezi s čelnicima Elektroprivrede BiH i resornog ministarstva dogovor o tome nije postignut.

Dok se ne udovolji njihovim zahtjevima oni, kako kažu, neće odustati.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.