KAKO OSIGURATI UVOĐENJE REZERVNE POLICIJE: HDZ će biti protiv, spriječiti postavljanje njegovog kadra na čelo FMUP-a

Važno pitanje je da li će se ove sedmice izvršiti izbor direktora FMUP-a, koje je po prethodnom dogovoru pripalo kadru HDZ-a. Obzirom na ozbiljnost situacije, to se ne smije dozvoliti, jer će novi, HDZ-ov direktor, sigurno onemogućiti formiranje rezervnog sastava policije i prijeko potrebnu modernizaciju naoružanja

FMUP sačinilo je Prednacrt zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije, koje podrazumijevaju uspostavu rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Ova, priča će, međutim, dobiti svoj epilog tek kada ovaj dokument dođe pred federalne ministre.

Iz SBB-a koji u aktuelnom sazivu Federalne vlade ima 4 ministra – stav jasan.

– S obzirom na neizvjesnost migrantske krize, ali i činjenicu da dva entiteta moraju harmonizirati svoje zakone mi ćemo taj zakon kada dođe pred nas podržati – kazala je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Ove izmjene, očekivano, dobit će podršku i Stranke demokratske akcije, budući da je na čelu ministarstva iz kojeg dolazi Prednacrt upravo član SDA.

– Najbolja opcija bila bi da Republika Srpska odustane od te ideje rezervnog sastava policije, ako to ne urade Federacija BiH će svakako dati odgovarajući odgovor – kazao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

On ističe i da BiH pored svih problema koje ima sada najmanje trebaju rezervni sastavi policije.

Slični članci

– Ukoliko ipak bude bilo potrebe za rezervnim sastavom, najbolja opcija bi bila reciprocitet, dakle na jednog policajca iz Republike Srpske dva policajca iz Federacije, odnosno, većeg bh. entiteta – poručuje Ramić.

HDZ protiv jačanja Federacije

Iz HDZ- BiH, za to vrijeme, ističu kako će odluku donijeti “nakon što vide, odnosno, pročitaju predložene izmjene zakona”. Federalni ministar pravde Mato Jozić e kazao kako Bosna i Hercegovina ima previše policije, te kako joj nisu potrebni nikakvi rezervni sastavi već reforma policijskih struktura.

– Ono što mene zanima je kakva je svrha rezervnog sastava policije – i u RS i u FBiH – osim političke? Zašto rezervni sastavi policije, koje je realno obrazloženje, je l’ rat, je l’ nam zato treba? – izjavio je Jozić.

HDZ je odavno protiv svega što bi doprinjelo boljoj poziciji Federacije u BiH i potezi njihovih ministara i parlamentaraca su redovno išli na slabljenje ovog entiteta u kojem i Hrvati žive. Već godinama sve rade u dogovoru sa Dodikom i na štetu Bošnjaka. Zato je važno pitanje da li će se ove sedmice izvršiti izbor direktora FMUP-a, koje je po prethodnom dogovoru pripalo kadru HDZ-a.

Obzirom na ozbiljnost situacije, to se ne smije dozvoliti, jer će novi, HDZ-ov direktor, sigurno onemogućiti formiranje rezervnog sastava policije i prijeko potrebnu modernizaciju naoružanja. Prvo završiti sve potrebne radnje nužne za odbranu zemlje, pa tek onda ići sa postavljanjem HDZ kadrova.

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici jednoglasno je usvojio četiri zaključka o rezervnom sastavu policije RS. Zaključci su usvojeni bez glasova zastupnika HDZ-a, koji se nakon pauze nisu vratili u salu na glasanje.

Napomenimo, da je tada i kao četvrti zaključak navedeno da „ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS ne budu obustavljene i zaustavljene, FBiH će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana“. Avaz

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.