KAKO DIREKTOR OPĆE BOLNICE KRAVIĆ OBAVLJA INTERVJU SA NOVINARIMA: Mala, pozovi MUP, da vidimo odakle im te informacije

Na pitanje da li je tačno da prilikom jednog od ta tri problematična poroda, urašena početkom septembra, nije bio prisutan pedijatar, Kravić je rekao da tog trenutka na porodu nije bio pedijatar jer Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” ima samo dva pedijatra

Slični članci

Na intervju o slučajevima beba od kojih je jedna umrla, druga sa sumnjom na frakturu (koja je snimkom potvrđena), a treća u teškoj asfiksiji direktor Zlatko Kravić pozvao je i policiju kako bi otkrio ko je iz Opće bolnice našem novinaru dao informacije.

Uprkos tome što smo u upitu koji je dostavljen na ruke direktoru jasno naveli da “identiteti pacijenata navedenih u upitu neće biti objavljeni javno, u skladu s pravom na zaštitu privatnosti pacijenata” Kravića je zanimalo ko je od uposlenika govorio o dijagnozama pacijenata.

Nakon što se naš novinar pozvao na zaštitu izvora upoznavajući Kravića da nema namjeru, a ni potrebu otkriti svoje izvore, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” odlučio je u toku intervjua pozvati pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo kako bi otkrio ko je iz ove zdravstvene ustanove novinaru dostavio informacije.

“Ja ću ti sada pozvati MUP da naprave zapisnik. Za svaki izneseni papir iz ove bolnice neko će krivično odgovarati. Tako da ćete na kraju ipak morati reći ko je. Ja ću vam sada poslati tužilaštvo. I njih ću obavijestiti da su papiri izašli. Neko je prekršio osnovno pravo pacijenata”, rekao je Kravić.

Mala, pozovi mi MUP…

Nakon toga je sekretarici u svom kabinetu izdao naređenje da pozove policiju: “Mala, pozovi mi MUP. Zovite komandira Centra, neka pošalje nekoga, jer neko je poslao informacije odavde koje nije smio poslati. Vidim da imaš dobre informacije i mene kao direktora zanima odakle su te informacije, ko vas je informisao za koga, pogotovo imena i prezimena pacijenata. Sad ćemo vidjeti ko je i šta je”.

Intervjuu se ubrzo pridružio i pripadnik sarajevske policije koji je legitimisao Zlatka Kravića i našeg novinara. Policajac je, s obzirom na to da ni njemu nije bilo jasno zbog čega je uopće pozvan u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, tražio od Kravića da mu odgovori da li je u novinarskom upitu dobio prijetnju, u smislu fizičke prijetnje njemu ili njegovim članovima porodice, što je Kravić negirao. KLIX

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.