KAKAV GAF: Za YouTube su video snimke požara katedrale Notre Dame – lažne vijesti

Dok su miliini s nevjericom gledali izvještaje iz Pariza i vatru kako guta povijesnu katedralu Notre Dame, oni koji su poželjeli te video snimke pogledati na YouTubeu doživjeli su neugodno iznenađenje.

Naime, YouTube je snimke koje su objavljivane samo nekoliko minuta nakon izbijanja požara, označio kao “lažnu vijest” i počeo pokazivati članke o terorističkom napadu na SAD u septembru 2001. godine.

Sustav koji se trebao boriti protiv lažnih vijesti tako je pogrešno identificirao snimke i dodatno uzbunio gledaoce koji su, u prvi tren, pomislili da se radi o novom terorističkom napadu.

Iako su poveznice na članke i informacije na internetskim enciklopedijama ubrzo uklonjene, korisnici su već napravili screenshotove i podijelili informaciju po društvenim mrežama. Naravno, uz sarkastične komentare.

Slični članci
View image on Twitter

Ryan Broderick
@broderick

Now, I can sit and watch a live stream of Notre Dame burning while YouTube's fake news widget tells me about 9/11 for some reason.

View image on TwitterView image on Twitter

jordan
@JordanUhl

YouTube is suggesting viewers read about 9/11 during Notre Dame-related streams, for some reason

Iz YouTubea su pojasnili kako su se dodatne informacije pojavile jer su algoritmi koji analiziraju sadržaj video snimki “procijenili” kako se radi o lažnoj vijesti. Nakon što je to primijećeno, ručno su ugašeni.

Ovo je možda i najbolji primjer kako algoritmi, napravljeni i implementirani u najboljoj namjeri, nisu savršeni i lako mogu legitiman sadržaj označiti kao lažan. Izvor: BuzzFeedNews

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.