KAD NAM KOMŠIJE OPET ZAPUCAJU: Srbija kupuje i naoružane dronove

Nije poznato kada će Srbija kupiti šest bespilotnih letjelica, ali se zna da će dve biti sa opremljene naoružanjem.

Ukoliko se ova najava obistini, vojska ce u svom posedu imati najprodavaniju bespilotnu letelicu “jilong 2”, poznatu i pod nazivima “ving lung” ili “pterodaktil 2”.

Da Srbija namerava da iz Kine nabavi ove bespilotne letelice, potvrdio je prošle godine i predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete Kini. Srpska delegacija tada je obišla dve kineske kompanije AVIC i CATIC koje se, između ostalog, bave i proizvodnjom bespilotnih letelica.

“Prodaja njihovih letelica raste, neki tipovi su jeftiniji i lako dostupni, a ima i onih sofisticiranijih da ih, u nemogučnosti nabavke sličnih zapadnih letelica, nabavljaju bogate države Bliskog istoka. Ilustracije radi, Saudijska Arabija ima fabriku koja će, po licenci, proizvoditi kineske bespilotne letelice”, kaže za urednik vazduhoplovnog portala “Tango six” Petar Vojinović.

Kako kaže, Kinezi danas imaju najviše tipova naoružanih letelica, i vrlo se ozbiljno time bave.

Slični članci

“Za neke od ovih letelica razvijen je veliki broj ubojitih sredstava poput vodenih bombi, bombi za uništavanje žive sile, protivoklopne rakete, vodene rakete…”, priča Vojinović.

On pojašnjava da su kineske letelice prethodnih godina imale značajno borbeno iskustvo. Tako je letelice “ving long” koristio Egipat u borbi protiv islamista na Sinaju, dok ih UEA koriste iznad Jemena i Libije. Nigerija je tokom operacije protiv islamističke militantne grupe Boko Haram takođe koristile ove letelice, a Irak u sukobu sa Islamskom državom.

Naoružani dronovi se smatraju “američkim cedom” koje je vojska ove države počela da koristi u sukobima na Bliskom istoku, u Iraku i Avganistanu 2002. godine da bi kasnije, njihova primena bila proširena i na druge zemlje.

Bespilotnim letelicama i dronovima se ovih dana bave i svetski mediji, poput “Gardijana”, gde se navodi da će se “vazdušni rat intenzivirati”, prenosi Blic.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.