JOJ ŠTA IM RADI NAŠ JUSUF: Pogledajte Nurkićev rekord karijere i kako je ušao u historiju NBA lige (VIDEO)

Bosanac Nurkić ostvario najbolji 5×5 učinak, koji je do sada ostvario samo još jedan Balkanac- Vlade Divac, ali sa dosta lošijim skorom

Susret koji je odlučen tek nakon produžetka Nurkić je završio sa 24 poena, uhvatio je 23 skoka, što mu je rekord karijere, podijelio je 7 asistencija, ukrao 5 lopti i upisao 5 blokada.

Time je Nurkić ostvario najbolji 5×5 učinak (najmanje 5 poena, skokova, asistencija, ukradenih lopti i blokada).

To se u historiji desilo samo 20 puta do sada, a taj podvig ostvarilo je prije Nurkića 13 igrača. Najbolji do sada sa 5×5 učinkom bio je Julius Earving koji je 1976. ostvario 31 poen, 19 skokova te po 5 asistencija, ukradenih lopti i blokada, a Nurkić je prvi koji je 5×5 ostvario sa 20 i više poena i skokova.
Na listi je i Vlade Divac koji je imao 19 poena, 12 skokova, osam asistencija, pet blokada i pet ukradenih lopti. Divac je ovakvu statistiku ostvario 1995. godine u dresu LA Lejkersa protiv Filadelfije.

Daleko se rjeđe stiže do “pet u pet”, nego recimo do tripl-dablova koji su manje ili više redovna pojava. Ove sezone je to uspjelo jedino Entoniju Dejvisu (21. novembra), a jedini Trejlblejzer koji je to uradio prije Nurkića je Batum.
Međutim, bosanski centar je jedini u od 1983/1984. koji je u takvom uspjehu imao najmanje 20 poena i 20 skokova. Nurkić je i sa linije slobodnih šutirao odlično 14/16, pogodio pet od deset šuteva.

Svoju radost podijelio je i na Twitteru sa svojim fanovima.

“Za dijete sa sela, iz Svojata iz Bosne i Hercegovine, nije loše, ali može i bolje”, napisao je Nurkić na tvit NBA lige o novom rekordu.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.