JEL NAS TO ISMIJAVA: “Neupućena” komesarka EK Violeta Bulc

Na pitanje o pelješkom mostu kazala je "da se domaće vlasti mogu u pismenoj formi sa svojim komentarima obratiti Komisiji". Pa oni od prvog dana pišu pisma, molbe, zahtjeve, na koje se EU nije udostojila ni odgovoriti

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc izjavila je danas u Sarajevu da je Pelješki most projekat koji Evropska komisija sufinansira na osnovu dokumentacije koju je o njemu dostavila Hrvatska, te da se bh. vlasti, ukoliko se ne slažu sa tim informacijama, mogu pismeno obratiti Evropskoj komisiji koja će to razmotriti.

“Evropska komisija sufinansira jedan dio ovog projeketa na osnovu dokumentacije koju je Republika Hrvatska dostavila relevantnim službama EK, a sredstva koja su osigurana za ovaj projekat dolaze iz regionalnih fondova. Ukoliko se BiH ne slaže s određenim informacijama koje smo mi imali na raspolaganju u trenutku donošenja odluke o sufinansiranju, domaće vlasti se mogu u pismenoj formi sa svojim komentarima obratiti Komisiji” – kazala je Bulc.

Komesarka nema pojma

Međutim, komesarka Bulc ili nije dovoljno upućena, što je neoprostivo, ili nas omalovažava i ismijava. Svima je poznato da je naša vlast u više navrata reagovala i tražila od Evropske komisije da stopira investiranje u gradnju Pelješkog mosta. Na žalost naši zahtjevi su prošli kao dašak na vjetru – EU na njih ne haje, ostaju neprimjećeni, a nisu se udovoljili ni da zvanično odgovore na njih.

Na tvrdnje komisije da im je Hrvatska dostavila saglasnost BiH za gradnju mosta, tražili smo da se utvrdi da li je i ko dao tu saglasnost. Jer saglasnost može dati samo Predsjedništvo BiH, a ono je još 2007. donijelo odluku da nema gradnje mosta.

Evo šta su još u septembru prošle godine zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Šefik Džaferović i Safet Softić, napisali u pismu predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniu Tajaniju povodom spora sa Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta:

Moramo demantovati jednostrane i neosnovane tvrdnje Republike Hrvatske da ima saglasnost BiH : Predsjedništvo BiH – tijelo koje po Ustavu BiH ima isključivu nadležnost za vođenje spoljne politike – nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta.

Naprotiv, zvaničan stav Predsjedništva BiH, prema Zaključku usvojenom na 25. sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 17. oktobra 2007. godine, glasi: “(…) BiH je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja u vezi s identificiranjem morske granične crte između dvije države”. Na istoj sjednici je Zaključkom Predsjedništva BiH zatraženo “da Republika Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji mosta”. S tim zvaničnim stavovima predsjedavajući Predsjedništva BiH je upoznao predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Rapublike Hrvatske u pismu upućenom 23. aprila 2009. godine. Prema zapisnicima sa sjednica Predsjedništva BiH, navedeni zvanični stav nikada nije izmjenjen ili derogiran…

Slični članci

Razumijemo potrebu Hrvatske da komunikacijski poveže svoj teritorij, ali nikako uzurpirajući prava koja pripadaju BiH. Zato je neophodno da se prethodno, u skladu sa međunarodnim pravom, rješi pitanje razgraničenja na moru između Republike Hrvatske i BiH.

Nije istina da Hrvatska gradi na svojoj teritoriji

Smatramo da bi bilo potrebno i korisno da Evropska komisija posreduje u rješavanju spornih pitanja između Hrvatske i BiH koja je neophodno riješiti prije početka izgradnje Pelješkog mosta.

Netačne su tvrdnje Republike Hrvatske da gradi most na svojoj teritoriji, jer morske vode ispod planiranog mosta nisu i ne mogu biti ni hrvatske niti unutrašnje vode, nego predstavljaju međunarodne vode-međunarodni priključni koridor koji se proteže od teritorijalnih voda BiH do otvorenog mora. Na osnovu UN Konvencije o pravu mora, BiH ima pravo na takav međunarodni koridor, on služi za “međunarodnu komunikaciju i plovidbu” i na tom koridoru međunarodno pravo mora ne dozvoljava izgradnu umjetnih otoka ili bilo kakvih građevina. Nedopustivom izgradnjom mosta bi se fizički blokirala ta jedina uska pomorska veza Bosne i Hercegovine sa međunarodnim vodama i ostalim državama svijeta i tako bi se Bosna i Hercegovina od pomorske države pretvorila u kopnenu – “kopnom zaključanu državu”. Odsijecanjem od međunarodnih voda Bosna i Hercegovina bi, suprotno međunarodnom pravnom poretku, bila spriječena da ostvaruje prava koje ima kao pomorska država, kaže se između ostalog u pismu EK.

Pismo je upućeno i predsjedniku Evropskog Vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru, visokoj predstavnici Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednici Evropske komisije Federici Mogherini, komesarki EU-a za transport Violeti Bulc, komesaru EU-a za Energetsku zajednicu Miguel Arias Canetei, evropskoj komesarki za regionalnu politiku Corina Cretu, komesaru EU-a za proširenje i politiku susjedstva Johannesu Hahnu, evropskom ombudsmenu Emily O’Reilly, visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku, šefu Delegacije EU-a u BiH ambasadoru Lars-Gunnar Wigemarku, ambasadorici SAD-a u BiH Maureen Cormack i ambasadoru Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechiu.

Dakle, komesarka Bulc ne govori istinu. I ovdje je očito na djelu zavjera, udruženi nezakoniti poduhvat protiv Bosne i Hercegovine od strane Evropske komisije i Republike Hrvatske.

I kao što otima našu imovinu u Hrvatskoj, susjedna zemlja otima nam i more i onemogučava suverenitet.

Nešad Alikadić, pomorski stručnjak ovim povodom je juče kazao:

Tim mostom se fizički i pravno sprečava izlaz BiH na otvoreno more. Ljudi su mislili da će napraviti most, brodovi će prolaziti itd. Međutim, nije to pitanje prolaska brodova, nego pravno pitanje suvereniteta. Svaka država se bori za suverenitet. To je vlast nad sobom

Hrvatski pomorski zakonik je napisan tako da ne dozvoljava prolazak javnih brodova, ni ratnih brodova druge zemlje kroz svoje unutrašnje vode. Na tom potezu gdje je most, ne bi trebalo biti “unutrašnje vode” nego “međunarodni prolaz za slobodnu plovidbu”. Most će BiH potpuno i pomorski blokirati, kazao je Alikadić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.