IZDAN, ZABORAVLJEN, PREPUŠTEN SAM SEBI: Pročitajte potresno pismo supruge bivšeg borca ARBiH koji je već godinu dana pritvoren u Srbiji

Apelujem da pozovete uspavane institucije Bosne i Hercegovine da se probude i učine sve da zaštite svog državljanina i uz pomoć međunarodnih institucija omoguće fer i korektno suđenje za svog državljanina u Bosni i Hercegovini, jer je u Srbiji fer i korektno suđenje nemoguće

Mirsada Mujanović, supruga Huseina Mujanovića, bivšeg borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je na osnovu potjernice MUP-a Republike Srbije uhapšen u julu prošle godine na graničnom prijelazu Uvac u Priboju i još se nalazi u pritvoru Pritvorske jedinice Višeg suda u Beogradu, poslala je danas potresno pismo u kojem traži pomoć za svog supruga.

Slični članci

Klasična otmica

Protiv Mujanovića se vodi postupak za navodno počinjeni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu juli-oktobar 1992. godine u Hrasnici.

– Podsjećam vas da u momentu njegovog hapšenja nisu postojali osnovi sumnje da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, jer je tek 48 sati nakon njegovog hapšenja, izdat nalog o provođenju istrage (1. 8. 2018. godine). Dakle, u momentu njegovog hapšenja nije postojala nijedna vidljiva direktna veza sa počinjenjem krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Način na koji je uhapšen ukazuje da se radilo o klasičnoj otmici državljanina BiH, koji nema nikakve veze sa Srbijom, jer nije njen državljanin, a Hrasnica je u Bosni i Hercegovini – napisala je Mujanović.

Ona dalje u pismu pojašnjava da je nakon boravka 48 sati u pritvoru MUP-a Republike  Srbije Tužilaštvo Srbije izdalo naredbu o provođenju istrage, kako bi naknadno pribavio razloge za osnove sumnje koji bi povezivali uhapšenog s krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret.

– Saslušavanje svjedoka optužbe nakon proteka vremena od 20-tak godina, koji su se “naprasno u periodu avgust-septembar 2018. sjetili optuženog i njegove uloge u inkriminisanom periodu”, a koji u izjavama datim ranije kada su saslušavani od nadležnih službi i organa BiH, MUP-a RS, MUP-a RBiH, MUP-a FBiH, kao i Armije RBiH, Vojske RS i Tužilaštva BiH u periodu od 1992. do 2017. godine (kada su sjećanja logično mnogo svježija) uopće ne spominju moga supruga – istakla je ona.

 - Pročitajte potresno pismo supruge bivšeg borca ARBiH koji je već godinu dana pritvoren u Srbiji

U pismu se navodi da advokati Dragan Krgović i Dušan Ignjatović, upoređujući izjave svjedoka iz perioda avgust-oktobar 2018. godine s izjavama istih datim u ranijem periodu, kada su saslušavani od nadležnih službi i organa Bosne i Hercegovine, MUP-a RS, MUP-a RBiH, MUP-a FBiH, kao i Armije RBiH, Vojske RS i Tužilaštva BiH u periodu od 1992. do 2017. godine, nepobitno je utvrdila da se većina svjedoka optužbe “naprasno i nakon 20-tak godina sjetila optuženog i njegove uloge u tom periodu”.

Na taj način se s velikom sigurnošću potvrđuje teza odbrane o instruiranim i lažnim svjedocima, što ukazuje na nezakonito postupanje prilikom prikupljanja dokaza protiv Mujanovića. S druge strane, Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, bez ikakvog pravnog osnova, još se ne izjašnjava o prihvatanju prijedloga odbrane da se saslušaju svjedoci odbrane, koji bi pobili lažne tvrdnje date u izjavama svjedoka optužbe.

– Također se još nije izjasnilo o prijedlogu odbrane da se u dokazni materijal uvedu i izjave svjedoka optužbe koje su dali prilikom saslušavanja od nadležnih službi i organa Bosne i Hercegovine, MUP-a RS, MUP-a RBiH, MUP-a FBiH, kao i Armije RBiH, Vojske RS i Tužilaštva BiH u periodu od 1992. do 2017. godine, kako bi se uporedile s izjavama datim u Beogradu. Sudsko vijeće svjesno je činjenice da prihvatanjem prijedloga odbrane s velikom sigurnošću bi se potvrdila i teza odbrane o instruiranim i lažnim svjedocima tužilaštva, čime bi se potvrdila i nevinost moga supruga – dodala je Mujanović.

Drže ga u okovima

Zbog takvog odnosa, Husein Mujanović je u veoma teškom psihičkom i fizičkom stanju, a veoma često izbjegava da traži posjete ljekaru, jer ga prilikom odvođenja izlažu nepotrebnim mjerama osiguranja, koje nisu primjenjivali prilikom ranijeg odvođenja, stavljajući mu okove na noge i na ruke. Na taj način postižu efekt da odustane od zahtjeva za pružanje ljekarske pomoći, ugrožavajući zdravlje.

Apelujem da putem vašeg medija animirate sve bosanskohercegovačke patriotske snage da dignu glas protiv ovakvog odnosa Srbije i srbijanskog pravosuđa prema državljanima BiH, borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Apelujem da pozovete uspavane institucije Bosne i Hercegovine da se probude i učine sve da zaštite svog državljanina i uz pomoć međunarodnih institucija omoguće fer i korektno suđenje za svog državljanina u Bosni i Hercegovini, jer je u Srbiji fer i korektno suđenje nemoguće -napisala je Mirsada Mujanović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.