IRAN UPOZORAVA: Američka koalicija u Zaljevu povećala bi nesigurnost, a Izrael izazvao karastrofu

– Američka koalicija u Perzijskom zaljevu samo bi pojačala nesigurnost, a sudjelovanje Izraela u tom savezu moglo bi imati “katastrofalne” posljedice, upozorio je Iran pošto je u četvrtak Washington najavio mjere koje će primijeniti za sigurnost plovidbe u tim vodama.

Nakon napada koje Sjedinjene Države pripisuju Iranu, a on ih poriče, Washington pokušava osnovati međunarodnu koaliciju u Zaljevu za zaštitu trgovačkih brodova koji plove Hormuškim tjesnacem, strateškim prolazom za svjetsku trgovinu naftom.

Trgovački brodovi koji plove pod američkom zastavom morat će svoje planove putovanja unaprijed slati američkim i britanskim vlastima žele li ploviti u vodama Perzijskog zaljeva nakon više izgreda s Iranom, najavila je u četvrtak američka pomorska agencija.

“Vojna koalicija koju Amerika pokušava osnovati, pod izlikom pomorskog prijevoza, samo će povećati nesigurnost u regiji”, rekao je iranski ministar obrane Amir Hatami, piše na stranici ministarstva.

Zapljena trgovačkih brodova i napadi na tankere u blizini Hormuškog tjesnaca poremetila je promet tankerima koji proizvođače nafte na Bliskom istoku povezuju s globalnim tržištem.

Slični članci

Sjedinjene Države, koje su povećale prisutnost svojih vojnih snaga u regiji, optužile su Iran za napade na nekoliko tankera blizu Hormuškog tjesnaca, no Iran te optužbe odbacuje.

Velika Britanija je najavila da će sudjelovati u koaliciji, dok druge saveznice Washingtona, posebice europske, strahuju od uvlačenja u sukob s Iranom.

U reakciji na informacije prema kojima bi Izrael mogao sudjelovati u toj koaliciji, Iran je ocijenio da bi to sudjelovanje bilo iznimno provokativno i moglo bi imati katastroflane posljedice u regiji.

Ocijenivši da su Sjedinjene Države glavni izvor napetosti u regiji, general Hatami je pozvao Zaljevske zemlje na pokretanje “konstruktivnih pregovora s ciljem osiguranje voda u Zaljevu”.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.