IRAN SE OSJEĆA IZDAN I PREVAREN: Najavljuje još jače obogaćenje uranija

Iran, koji se osjeća izdan i prevaren od međunarodne zajednice koja nije ispoštovala nuklearni sporazum iz 2015., je u ponedjeljak zaprijetio da će ponovo pokrenuti deaktivirane centrifuge i pojačati obogaćenje uranija na 20 posto te će time odstupiti od ovog sporazuma, javlja Reuters i podsjeća da je SAD iz tog sporazuma izašao prošle godine, ali da ga ostale potpisnice tog dokumenta i dalje zagovaraju, ali samo verbalno.

Najnoviji razvoj događaja, piše agencija, potiče vrlo ozbiljna pitanja o tome da li je taj sporazum, koji je trebao osujetiti Iran u razvoju nuklearnog oružja, i dalje održiv.

Nove prijetnje poništit će najvažnije rezultate sporazuma, no Iran je izostavio vrlo važne dijelove u svojim izjavama i propustio reći koliko daleko je spreman ići i vratiti se na status quo prije sporazuma, kada su zapadne sile bile čvrsto uvjeren da bi Teheran mogao razviti nuklearnu bombu u roku od nekoliko mjeseci.

Slični članci

Behrouz Kamalvandi, glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju, potvrdio je da je Iran obogatio uranij preko dozvoljenih 3,67 posto čistoće i premašio 4,5 posto.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), također je potvrdila da Iran obogaćuje uranij preko 3,67 posto. Ovakve prijetnje predstavljaju novi pritisak na europske zemlje koje inzistiraju da se Iran mora pridržavati odredbi sporazuma, iako je SAD iz njega izašao.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron šalje u Teheran svog vodećeg diplomata koji će u utorak i srijedu pokušati smiriti napetosti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.