IONAKO NAS STALNO LAŽETE: Erdogan zaprijetio EU otvaranjem vrata milionima izbjeglica

Sada govorite da ćete blokirati tri milijarde eura koje ste obećali Turskoj. Jeste li nam ikada ispunili dano obećanje? Niste”, poručio je Erdogan Uniji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je odgovorio na međunarodne kritike zbog napada na Kurde tijekom vojne operacije na sjeveroistoku Sirije i zaprijetio Evropskoj uniji da će milijunima izbjeglica osloboditi put prema Evropi.

Erdogan kaže da su “neiskreni” oni koji se protive turskim aktivnostima, aludirajući pritom na Evropsku uniju, Saudijsku Arabiju i Egipat koji su se usprotivili vojnoj operaciji.

“Saudijska Arabija nema pravo kritizirati Tursku zbog operacije u Siriji. Neka Saudijska Arabija prvo pogleda u ogledalo. Ko je doveo Jemen u stanje u kojem je danas? Ni Egipat nema pravo kritikovati Tursku. Pa, Egipat uopće nema pravo da diže glas, jer je tamonji režim doslovno ubio demokraciju u toj zemlji“, kazao je Erdogan.

Također je zaprijetio da će pustiti sirijske izbjeglice prema Evropi ako članice EU-a opišu napredovanje turskih snaga kao okupaciju. “Nisu iskreni, samo pričaju”, rekao je Erdogan. “Za razliku od njih, mi nešto poduzimamo”, rekao je turski predsjednik.

“Ponavljam Evropskoj uniji. Ako pokušate predstaviti našu operaciju kao invaziju, otvorit ćemo svoja vrata i poslati vam 3,6 milijuna izbjeglica”, zaprijetio je Erdogan.

Pritok migranata iz Turske u Evropu znatno je smanjen zahvaljujući sporazumu između Ankare i EU-a 2016.

Pozvao je kritičare Turske da kažu koliko su oni zbrinuli izbjeglica iz Sirije i da pogledaju koliko je na tom planu učinila Turska.

“Evropska unijo, pa vi nikada niste bili iskreni od 1963. godine do sada. Primamo, ne primamo, hoćemo, nećemo, niste vi pošteni. Kažu da neće poslati drugu tranšu od tri milijarde eura za zbrinjavanje izbjeglica u Turskoj. Pa, zar ste ikada održali dato obećanje? Ne, niste. Mi više ni ne radimo oslanjajući se na vas, već smo potrošili 40 milijardi dolara. Uz Božju pomoć ćemo potrošiti još toliko i nastaviti svoj put“, poručio je Erdogan.

Slični članci

Evropske zemlje su snažno kritizirale Tursku zbog pokretanje vojne operacije protiv kurdske milicije (YPG) u Siriji, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, dok ih zapadne zemlje podržavaju zbog borbe protiv džihadista Islamske države.

“Nikada niste bili iskreni. Sada govorite da ćete blokirati tri milijarde eura koje ste obećali Turskoj. Jeste li nam ikada ispunili dano obećanje? Niste”, poručio je Erdogan Uniji.

“Uz Božju pomoć ćemo nastaviti naše putovanje, ali ćemo i otvoriti vrata migrantima”, zaprijetio je turski predsjednik.

“U protekle četiri godine turske snage su neutralizirale ukupno 16.000 terorista, uključujući 7.500 neutraliziranih unutar naših granica i 8.500 neutraliziranih izvan granica Turske“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je naglasio da je cilj operacije na sjeveroistoku Sirije da se spriječi uspostava terorističkog koridora i da se pomogne u očuvanju teritorijalne cjelovitosti i političkog integriteta Sirije te da se omogući povratak izbjeglica u njihove domove u Siriji.

“Operacijom ‘Izvor mira‘ ćemo ispisati još jednu stranicu naše svijetle i časne historije“, poručio je Erdogan.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.