INZKO O SASTANKU PIC-a I PONOVNOJ RUSKOJ BLOKADI: Bez dogovora o popuni Doma naroda FBiH bit će usporeno formiranje vlasti

Dodik, koji je ljut napustio sastanak, je tražio da u sali bude postavljena zastava i Republika Srpska, ali tako nešto ne bi bilo u skladu sa Zakonom o zastavi BiH

Rusija je ponovo izdvojila mišljenje o zaključcima i nisu se pridružili komunikeu Upravnog odbora PIC-a, kazao je novinarima u Sarajevu Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zasjedali su jučer i danas u Sarajevu kako bi razmotrili trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i izazove s kojima se zemlja suočava.

– Logično je bilo da su izbori bili visoko na našem dnevnom redu. U junu smo govorili o podjelama, a danas o tome kako stranke formiraju vlast. Naše kolege iz OSCE-a dale su procjenu našem odboru i govorili su o provođenju izbora. BiH mora napraviti hitne korake u izbornom sistemu koji će vratiti povjerenje. To će biti moguće jedino kada se formira vlast. To je druga tema. Ovaj proces u Republiki Srpskoj će biti završen mnogo ranije.

Inzko je kazao da je tokom sjednice Upravnog odbora PIC-a istaknuto da bez dogovorene formule za popunu Doma naroda formiranje vlasti u FBiH će biti usporeno.

– Kako pratimo politički razvoj u ovoj zemlji svjesni smo da ima podjela i nakon izbora – kazao je Inzko.

David Hearne, prvi zamjenik visokog predstavnika je kazao da su se članovi Upravnog odbora PIC-a sastali sa članovima Predsjedništva BiH, ali da je Milorad Dodik napustio sastanak zbog postavljene zastave Bosne i Hercegovine  sali Predsjedništva, što je u skladu sa Zakonom o zastavi BiH. Dodik je, rekao je, tražio da u sali bude postavljena zastava i Republika Srpska, ali da tako nešto ne bi bilo u skladu sa Zakonom o zastavi BiH.

Odgovarajući na pitanje u vezi odlaska Dodika sa sjednice kazao je da se rukovao sa svima i srdačno pozdravio.

Slični članci

– Osjetio sam to kao korektno i srdačno. Rukovao se i sa američkom ambasadoricom, onda je predao Komšiću predsjedavanje i napustio je sastanak. U prostoriji je bila samo zastava BiH a on je kazao da tu treba da bude i zastava FBiH i RS. Zakon postoji i on je eksplicitan. To se može mijenjati, ali je on sada na snazi – kazao je Inzko.

Na pitanje zašto je Rusija izdvojila mišljenje na današnjoj sjednici Upravnog odbora PIC-a, Hearne je kazao da je Rusija vrlo aktivan član i potpuno su uključeni u sve diskusije.

– Oni su odlučili da imaju nekoliko rezervi prema komunikeu. To su i ranije radili, a za dalje komentare morate se obratiti ruskom ambasadoru.

Incko je potcrtao da je vanjska politika u ingerenciji države.

– Dakle, o tome ne odlučuju entiteti – rekao je.

Podsjetio je na Akcioni plan koji je potpisao i Nebojša Radmanović, a koji nije otkazan i tiče se aktivacije MAP-a.

On je završio izlaganje rečenicom: “Gdje čeljad nisu bijesna kuća nije tijesna.”

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.