INZKO NAS JE PREVARIO, TVRDI HADŽIKADIĆ: Rekao da će djelovati kada se pređe crvena linija, a nije, iako je RS već prešla

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić rekao je za Vijesti.ba kako Milorad Dodik svojim zapaljivim izjavama testira granice strpljenja međunarodne zajednice, ali i institucija države.

Slični članci

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je u nedjelju u Banja Luci od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to, kako je kazao, njihov dan.

“Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske Republike Srpske, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da se vidi kontinuitet”, kazao je Dodik.

“Ovo je još jedan u nizu nastupa Dodika kojim testira granice strpljenja međunarodne zajednice i državnih struktura Bosne i Hercegovine”, kazao je za Vijesti.ba Mirsad Hadžikadić.

Hadžikadić je podsjetio da je Visoki predstavnik Valentin Inzko nedavno izjavio da će djelovati kada se pređe crvena linija.

“Mislim da je sa formiranjem rezervnog sastava policije entiteta Republika Srpska i ovom insinuacijom o začecima vojske toga entiteta ta crvena linija već pređena”, smatra Hadžikadić.

On zaključuje kako institucije ove zemlje moraju poduzeti konkretne akcije u ovakvim situacijama.

“Mislim da državne institucije Bosne i Hercegovine moraju da počnu preduzimati konkretne akcije protiv osoba koje narušavaju sigurnost i integritet Bosne i Hercegovine umjesto dosadašnje prakse izdavanja saopštenja”, zaključio je Mirsad Hadžikadić.

1 komentar
  1. Mirsad, Sarajevo je napisao:

    Crvena linija je pređena davno – nepoštovanjem odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane manjeg entiteta RS, o proslavi 9.januara i provođenjem nelegalnog referenduma u vezi sa istim. “Visoki predstavnik” Valentin Incko, ne samo da nije opravdao platu od preko 20.000 eura, već se svakodnevno “ne miješa” u svoj posao. On se krije iza odluka tzv. Vijeća za provedbu mira, iako ono nema nikakvu naredbodavnu već samo i izričito savjetodavnu ulogu. Pored toga, ovo Vijeće ne postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a sam Incko je “visoki predstavnik” UN i EU, a ne pomenutog Vijeća. Priča o rezervnom sastavu policije RS je eklatantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a za nereagovanje direktno snosi odgovornost Incko i šef misije Eufora (Althea), u Bosni i Hercegovini general-major Dorfer, jer će ove nelegalne snage direktno ugroziti provođenje misija koje su njihovi primarni zadaci.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.