INTERVJU SA MIRSADOM HADŽIKADIĆEM: Zašto se političari sa dvojnim državljanstvom trebaju odreći drugog pasoša ili funkcije?

Oni koji svoju budućnost, lojalnost, ljubav, interes i privrženost prvenstveno vežu za neku drugu zemlju ne treba službeno da predstavljaju interese BiH u kapacitetu izabranih ili imenovanih bh. zvaničnika koje plaćaju građani BiH

Nedavno iznesena ideja Platforme za progres da se političari koji imaju dvojno državljanstvo trebaju odreći svakog drugog državljanstva sem bosanskog ako žele obavljati državne funkcije, izazvala je ogromno zanimanje i podršku velikog dijela bosanske javnosti. Naravno, naišla je i na protivljenje bosanskih Srba i Hrvata, koji ne kriju da imaju pasoše i susjednih zemalja i ne žele ih se odreći.

To je bio i povod za intervju portala Izdvojeno.ba sa predsjednikom Platforme za progres prof. Mirsadom Hadžikadićem:

Otkud ideja da se političari sa dvojnim državljanstvom postave na stub srama, kada oni nesmetano to rade već decenijama?

Osobe koje su plaćene novcem poreznih obveznika Bosne i Hercegovine predstavljaju servis svojih poslodavaca – građana ove zemlje i rade u njihovom, odnosno interesu ove zemlje prije i iznad svega. Njihova lojalnost ne bi smjela da se dovodi u pitanje. Kako bismo pomogli izgradnju povjerenja između izabranih i imenovanih zvaničnika BiH i njihovih poslodavaca – građana Bosne i Hercegovine – predložili smo da svaka sumnja bude otklonjena na način da ti ljudi imaju samo jedno i najvažnije državljanstvo, drzavljanstvo BiH. Neko ko je istinski spreman odgovorno se posvetiti poslovima predstavljanja interesa BiH neće imati dilemu čije državljanstvo je najvažnije. U najkraćim crtama, osoba koja nije lojalna prije i iznad svega svojoj državi nije odgovarajuća  da bude na poziciji izabranog ili imenovanog zvaničnika svoje zemlje. Lojalnost, uz osobni integritet, stručnost i čestitost, je osobina koju treba da imaju oni koji žele da rade u službi građana svoje zemlje.

Postoji li u svijetu diplomatije pravilo da funkcioner ne smije imati dvojno državljanstvo. Znate li kako to druge evropske i američka politika rješavaju?

Niz vodećih demokratskih zemalja slično rješavaju pitanje lojalnosti svojih službenih predstavnika ograničavanjem prava na dvojno ili višestruko državljanstvo. Naprimjer, Zakon o državljanstvu SAD predviđa da osoba koja dobrovoljno pristane obnašati funkciju predsjednika ili premijera druge države mora da se odrekne državljanstva SAD. Državljanstvo Austrije ne može dobiti bilo ko ko se prethodno ne odrekne svakog drugog državljanstva i to se odnosi na sve druge države svijeta, osim Izraela, jedine zemlje s kojom Republika Austrija ima potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu. Jedan od uslova da neko stekne državljanstvo SR Njemačke je da predoči zahtjev o odricanju od prethodnog jdržavljanstva ili državljanstava. Neke zemlje, zbog historijskih i političkih činjenica ne dozvoljavaju svojim državljanima odricanje od domicilnog državljanstva, što je stav koji poštuju i one zemlje koje insistiraju na odricanju od prethodnog državljanstva.

Ko su političari koji imaju dvojna državljanstva i da li se zna koliko ih je u BiH?

Svi znamo za primjere osoba koje su novcem poreznih obveznika BiH, a uz dvojna državljanstva susjednih država, prokrčile sebi put do pozicija državnih službenika, ambasadora i ministara drugih zemalja, pa s pravom možemo postavljati pitanje u interesu kojih država su te osobe djelovale dok su radile u državnoj službi naše zemlje. Nemamo precizan podatak koliko osoba koje rade u javnoj upravi BiH imaju dvojna ili višestruka državljanstva. Nije problem imati više državljanstava, problem je svaka zloupotreba lojalnosti prema ovoj zemlji i novca poreznih obveznika BiH za interese drugih država koji nisu kompatibilni, ili su čak neprijateljski, u odnosu na interese BiH.

Slični članci

Da li ti političari rade više za interese drugih država ili svoje domovine, kako vam se čini? Primjerice, banalan primjer, poznato je da ovi “dvojni” ne navijaju za BiH kad igramo utakmice sa Srbijom ili Hrvatskom. Pa kako će onda oni štititi interese svoje države, koja ih plaća, spram ovih susjeda koji su čak učestvovali u agresiji na našu domovinu?

Na primjerima kada su izabrani i imenovani zvaničnici BiH javno i otvoreno zastupali i branili interese drugih država u odnosu na interese BiH mogli smo se uvjeriti da to, nažalost, nije neuobičajena pojava u BiH. Ne smijemo se navikavati na takvu praksu kao da je normalna, jer nije. To su ispadi, diplomatski skandali koji narušavaju ugled BiH i svih njenih građana, bez obzira da li oni koji ih čine jesu ili nisu toga svjesni. Zato predlažemo, putem dopuna Zakona o državljanstvu, da se prostor za takvu zloupotrebu povjerenja i sredstava građana naše zemlje svede na minimum.

Kako nagovoriti Srbe i Hrvate da prihvate ove izmjene zakona, jer je jasno da će oni biti protiv?

Prijedlog Platforme nije da bilo ko bude natjeran na bilo šta u BiH. Predložili smo da svaka osoba koja se pomišlja kandidovati za poziciju na kojoj treba da predstavlja interese BiH i njenih građana treba biti spremna pokazati, odricanjem od svakog drugog osim državljanstva BiH, da ne sumnja u budućnost BiH i da svoju budućnost veže prvenstveno za zemlju koju službeno ima čast da predstavlja. Oni koji svoju budućnost, lojalnost, ljubav, interes i privrženost prvenstveno vežu za neku drugu zemlju ne treba službeno da predstavljaju interese BiH u kapacitetu izabranih ili imenovanih zvaničnika BiH koje plaćaju građani BiH.

Bilo je publikovanih slučajeva gdje su naši političari radili protiv interesa svoje domovine, a za interese susjednih zemalje, i to ne samo tokom agresije na BiH, već i sada. To nikad niko nije sankcionisao. Zašto, i šta se mora uraditi na tom planu?

Da, nažalost, bilo je previše takvih slučajeva i za vrijeme i nakon agresije na BiH. Krajnje je vrijeme da se na jedini pristojan i demokratski način takvi slučajevi preduprijede. Jedino sistemsko rješenje je putem zakona BiH koji treba u mnogo većoj mjeri nego što je to sada slučaj da naglašavaju prioritete – interese ove države i svih njenih građana u odnosu na bilo kakve druge interese.

Također, smatramo da institucije BiH treba ozbiljno da ispitaju brojne ozbiljne navode o diskriminaciji na etničkoj osnovi u primjeni postojećih sporazuma BiH o dvojnom državljanstvu sa susjednim državama supotpisnicama Okvirnog sporazuma za mir u BiH i službeno reaguju u skladu sa utvrđenim nalazima, istakao je na kraju intervjua za portal Izdvojeno.ba predsjednik Platforme za progres prof. Mirsad Hadžikadić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.