INDIJA: Svemirska letjelica Chandrayaan-2 ušla u Mjesečev orbit

Ako uspije ISRO će Indiji zagarantovati četvrto mjesto među nacijama koje su osvojile Mjesec, nakon SAD-a, Rusije i Kine.

Indijska letjelica Chandrayaan-2 uspješno je ušla u Mjesečevu orbitu, što je još jedan veliki korak prema krajnjem cilju, spuštanju rovera na neistraženi Mjesečev južni pol.

To znači da će letjelica obilaziti Mjesec do 7. septembra kad će pokušati realizirati “meko slijetanje”.

Ako uspije, Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) Indiji će zagarantovati četvrto mjesto među nacijama koje su osvojile Mjesec, nakon SAD-a, Rusije i Kine.

Zbog specifične i zamršene misije spuštanja rovera na južni pol našega najvećeg prirodnog satelita, naučnici i inženjeri ISRO-a morali su pokazati zavidno umijeće i znanje.

Kako su objasnili iz ISRO-a, specifično vrijeme “namještanja” u orbiti zahtijevalo je precizno usporavanje letjelice.

Lansiranje misije posade

Da se letjelica Mjesecu približavala prevelikom brzinom, njegovo gravitacijsko privlačenje ne bi bilo dovoljno za stabilizaciju svemirske letjelice i ona bi nepovratno otplovila u bespuća svemira.

S druge strane, da je “kočnica” pritisnuta prenaglo, Chandrayaan-2 bi se srušio jer ne bi mogao savladati Mjesečevu gravitaciju.

Indija je do lunarne orbite s letjelicom Chandrayaan-1 stigla još 2008.

No uspješno slijetanje Chandrayaana-2 na Mjesečev južni pol Indijcima bi utrlo put za lansiranje misije s posadom do 2022. te za slijetanje na Mars.

Izvor: Agencije

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.