INDEKS DEMOKRATIJE U 2018.: BiH u kategoriji “hibridnih režima”

Norveška je na prvom mestu sa 9,87 bodova, Island na drugom sa 9,58 i Švedska na trećem sa 9,39. Na neslavnom poslednjem mjestu našla se Sjeverna Koreja sa svega 1,08 bodova. BiH ima ocjenu 4,98

Srbija je na Indeksu demokratije za 2018. godinu britanskog nedjeljnika “Ekonomist” sa 6,41 poen, na skali od nula do 10, zadržala isto mjesto kao i prethodne godine, i spada u kategoriju takozvanih “manjkavih demokratija” koja obuhvata zemlje sa poenima od 6 do 8.

U istu kategoriju je svrstana i Hrvatska sa tek neznatno boljim indeksom od 6, 57 poena.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina su pak rangirane u kategoriju “hibridnih režima”, a u koju spadaju zemlje s poenima od 4 do 6, pri čemu Crna Gora bilježi 5,74 poena u 2018. godini, na neslavnom poslednjem mestu našla se Severna Koreja sa svega 1,08 bodova a BiH 4,98.

Indeksom demokratije obuhvaćeno je 167 zemalja, a ocjenjene su po 60 pokazatelja u pet širokih kategorija, koje obuhvataju izborni proces i pluralizam, funckionisanje vlade, političko učešće, demokratsku političku kulturu i građanske slobode, pojašnjava “Ekonomist”.

Zemlje koje, po Indeksu demokratije, imaju od 0 do 4 poena zavedene su pod kategorijom “autoritarnih režima”, dok one koje imaju od 8 do 10 poena spadaju u kategoriju “pune demokratije”.

U samom vrhu “Ekonomistove” ljestvice su, kao i dosad, nordijske zemlje – Norveška je na prvom mestu sa 9,87 bodova, Island na drugom sa 9,58 i Švedska na trećem sa 9,39. Na četvrtom je Novi Zeland sa 9,26 poena, a još jedna skandinavska zemlja, Danska, na petom je mestu sa 9,22 boda.

Slični članci

S druge strane, na neslavnom poslednjem mestu našla se Severna Koreja sa svega 1,08 bodova, dok je na pretposlednjem – Sirija sa 1,43 boda. Nije mnogo dalje odmakao ni Kongo, sa 1,49 poena, kao ni Centralnoafrička Republika sa 1,52, pri samom dnu skale je i Čad sa 1,61 bodom, a sve nabrojane zemlje od Severne Koreje do Čada spadaju u kategoriju “autoritarnih režima”.

Na osnovu najnovijeg Indeksa demokratije, britanski list zaključuje da je demokratija prestala da opada u 2018. godini.

Prema zaključcima “Ekonomista”, samo 4,5 odsto ljudi u svetu živi u “punoj demokratiji”, ali je ukupan globalni rezultat ostao stabilan u 2018. godini, prvi put u protekle tri godine.

Samo 42 zemlje su zabilježile pad, u poređenju sa 89 zemalja u 2017. godini, što je ohrabrujući znak jer je 48 zemalja poboljšalo svoj indeks demokratije, navodi britanski nedeljnik.

Najupečatljiviji pomak ogleda su u učešću žena – u protekloj deceniji taj pokazatelj se poboljšao više nego ijedan drugi prema kriterijumima “Ekonomista”, a do tog poboljšanja, ukazuje list, dolazi u jeku opadanja povjerenja u demokratiju.

Britanski nedjeljnik napominje da su u proteklim godinama prijetnje po demokratiju širom svijeta postale sve očiglednije – od gašenja “arapskog proleća”, doživotne vladavine kineskog lidera, izbornih pobjeda populista sa autoritarnim tentencijama na Filipinima, u Brazilu i Meksiku, do podrivanja demokratskih institucija u Mađarskoj, Turskoj i Poljskoj.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.