IAKO HRVATSKA ODRAĐUJE PRLJAVI POSAO ZA PO NALOGU BRISELA: Nasilno ponašanje prema migrantima Hrvatskoj bi moglo zakočiti ulazak u Schengensku zonu

Dio javnosti ocjenjuje da ukoliko Hrvatska i pored takvog nehumanog postupanja prema migrantima dobije dozvolu za ulazak u Schengen, bit će to znak da je dozvolu za kršenje međunarodnih konvencija i standarda EU u postupanju prema migrantima Hrvatska dobila od samog zvaničnog Brisela

Hrvatska je pred sebe postavila dva nova ključnih prioriteta od ulaska u EU: uvođenja eura i ulazak u schengensku zonu.

Ipak, planove oko ulaska u Schengensku zonu Hrvatskoj bi mogli pokvariti izvještaji o postupanju prema migrnatima koji prelaskom granice između BiH i Hrvatske pokušavaju doći do Evropske unije.

Sama Europska komisija poručila je da izvještaje o postupanju Hrvatske prema migrnatima shvata

ozbiljno, odnosno da Hrvatska u ispunjavanju kriterija za Schengen morati osigurati i poštovanje međunarodnih konvencija i standarda EU u postupanju prema migrantima te istodobno zaštititi vanjske granice EU od ilegalne migracije, što nije lagan posao.

Paralelno sa tim porukama, direktor Human Rights Watcha za Evropu i središnju Aziju Hugh Williamson poslao je nedavno otvoreno pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, zbog, kako je naveo, protjerivanja migranta u Bosnu i Hercegovinu, kao i nehumanog postupanja hrvatske granične policije prema migrnatima.

“U intervjuu za švicarsku TV SRF od 9. jula, priznali ste da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu. To je u suprotnosti sa prethodnim nijekanjima od strane hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija”, navodi se u pismu Williamsona.

Njemački mediji ovih dana također  intenzivno izvještavaju o nasilnom ponašanju hrvatske policije prema migrantima, koje zatim deportuju u BiH, dok vlasti u BiH istovremeno upozoravaju na nezakonito ulažanje hrvatske policije na teritoriju Bosne I Hercegovine.

U online izdanju magazina „Spiegel” objavljen je tekst novinara Thorea Schrödera koji je boravio u Bihaću sa izbjeglicima, prenoseći njihova iskustva.

Autor počinje tekst veoma slikovito: Waqas podiže hlače i pokazuje natečene noge. ‘Prvo su ih gazili, a kasnije uvrtali gležnjeve’, kaže 31-godišnjak koji je navodno samo nekoliko sati prije prošao kroz ruke hrvatskih policajaca. Njegov prijatelj Amir kaže da su ga policajci tukli i udarali po licu.

Schröder dalje prenosi riječi izbjeglica koji tvrde da su im oduzeti novac i mobilni telefoni, a da su njihovi ruksaci i sve što je u njima bilo, spaljeni. „Tada su ih Hrvati vratili u Bosnu, protjerali iz EU, bez toga da su imali mogućnost da u Hrvatskoj podnesu azil. Takva ilegalna praksa je poznata kao tzv. Push-back”, piše Spiegel Online.

Dio javnosti ocjenjuje da ukoliko Hrvatska i pored takvog nehumanog postupanja prema migrantima dobije dozvolu za ulazak u Schengen, bit će to znak da je dozvolu za kršenje međunarodnih konvencija i standarda EU u postupanju prema migrantima Hrvatska dobila od samog zvaničnog Brisela. NAP

Humanitarni radnik iz Njemačke Dirk Planert koji pomaže u Vučjaku svjedoči da hrvatska policija u međuvremenu migrantima skida cipele i tuče ih po stopalima te da vide dosta rana koje to potvrđuju.

-Hrvatska policija obavlja prljavi posao za Europu, to je u međuvremenu postalo natjecanje kome će najmanje izbjeglica proći, kaže Planert.

28-godišnji izbjeglica iz Sirije svjedoči da je uspio doći u Sloveniju, ali ga je slovenačka policija uhvatila te predala hrvatskoj policiji, koja ga je pak vratila u BiH. To se naziva “lančani pushback” i nevladine organizacije dobivaju sve više svjedočenja o tome. Sirijac kaže da će opet pokušati ući u Hrvatsku na svom putu prema zapadnoj Europi jer ne želi ostati ni u BiH ni u Grčkoj u kojoj je prethodno bio, jer je “u njima stanje skoro isto kao u Siriji”.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.