IAEA: Iran počeo instaliranje novih centrifuga

Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/ potvrdila je danas da Iran vrši instaliranje savremenih centrifuga, što predstavlja kršenje odredbi sporazuma o atomskom programu ove zemlje sa velikim silama iz 2016. godine.

Agencija UN saopštila je da su njeni inspektori potvrdili da su nove centrifuge postavljene, ali da još nisu testirane. Riječ je o 30 savremenih modela “IR-6” i tri modela “IR-6s”.

Ova objava uslijedila je poslije jučerašnjeg povratka vršioca dužnosti direktora IAEA Kornela Ferute iz Teherana, prenio je AP.

Centrifuge služe za obogaćivanje uranijumskog heksafluoridnog gasa. Prema odredbama sporazuma, Iran je trenutno ograničen na rad 5.060 starijih modela “IR-1”.

Teheren je javno objavio da preduzima ovaj korak kako bi izvršio pritisak na Evropu da pronađe način za prodaju iranske nafte u inostranstvu uprkos sankcijama koje su uvele SAD.

Vašington se prošle godine povukao iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu. EU podržava očuvanje dogovora sa Islamskom Republikom i poštovanje sporazuma u zamjenu za ekonomske podsticaje.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.