I VRIJEME JE DA ODE: Wigemark – inicijator propasti i loših rješenja za BiH

Iskusni austrijski diplomata Johann Sattler preuzet će dužnost šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU-a u BiH 1. septembra. Sattler će na ovoj funkciji zamijeniti dosadašnjeg šefa Larsa-Gunnara Wigemarka iz Švedske.

Slični članci

Brojni politički analitičari i političari mandat švedskog diplomate ocjenjuju katastrofalnim, jer je više vremena proveo obilazeći kafane s političkim liderima  – s Čovićem je obilazio i vinograde – nego što je radio posao za koji je dobro plaćen.

Kriza za kraj

Posljednje dane svog mandata Lars Gunnar Wigemark proveo  je u očajničkoj misiji spašavanja kakve-takve dipomatske karijere. U takvoj situaciji je spreman na sve, pa i vršiti pritisak na probosanske snage da odustanu od državnih interesa kakav je pristupanje NATO-u. On je i kumovao Sporazumu trojke koji bi BiH mogao odvesti u još veću krizu. Kolega sa magazina Žurnal Avdo Avdić zapisaće da je Wigemark “međunarodni inicijator i svjedok svake propasti probosanske politike”.

Šef Delegacije EU je u nekoliko navrata pozvao političke lidere u BiH da hitno formiraju vlast, što bi u ovkvim okolnostima zapravo značilo da na čelo Vijeća ministara dođe Dodikov čovjek, čime bi NATO put naše zemlje bio zaustavljen.

Kontitnutet pritisaka

Ranije je Wigemark, željan ličnog uspjeha i napredovanja u institucijama EU, izdejstvovao neustavno Uputstvo CIK-a za popunu Doma naroda FBiH, a koje je išlo na ruku Draganu Čoviću i HDZ-u. Tada je u momentu kada su OHR i Ambasada SAD od CIK-a tražili ponovno brojanje glasova Wigemark predsjedniku CIK-a Branku Petriću eksplicitno rekao da nema ponovnog brojanja i da “EU” što prije želi zvanične rezultate.

Nakon što je podržao lidere tri vodeće stranke u BiH da potpišu Sporazum, Wigemark je dobio diplomatski šamar iz SAD-a. Naime, u tom sporazumu nije jasno definiran put BiH u NATO i predavanje prvog ANP-a u Brisel, a kakvom je Sporazumu kumovao Wigemark najbolje govore suprotna tumačenja njegovih potpisnika. No to Wigemarka očigledno ne zanima, već po svaku cijenu, a zarad krijernog i interesa Milorada Dodika, u BiH želi nametnuti ono protiv čega je većina njenih građana – odustajanje od NATO puta.

Brojne kritike

Kritike mu je uputio i njemački stručnjak za Balkan, Bodo Weber kazavši da je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini potpuno izašao iz pristupa zvanične politike Evropske unije nemiješanja u domaću politiku.

“Ovo je možda do sada najotvorenije miješanje u dnevnopolitičke stvari u BiH u zadnjih 15 godina. Sazivanje sastanka radi formiranja vlasti zaista nije i ne bi trebala biti uloga EU, specijalnog predstavnika”, poručio je Weber.

Sve su prilike da će švedski diplomata neslavno okončati svoj krajnje sumnjiv angažman Bosni i Hercegovini, što bi ga u konačnici moglo koštati i nazodovanja u službi Evropske unije.

Direktor IFIMES-a iz Ljubljane Zijad Bećirović je među prvima još prošle godine upozoravao na katastrofalan rad Wigemarka. Posebno je istakao Wigemarkovu ulogu, zbog koje su ga i neki domaći političari ranije optužili, da u Brisel šalje frizirane izvještaje onašoj zemlji.

“Velika nepravda se prema BiH radi od strane EU, vidimo i šta tu rade ambasadori EU u BiH, uključujući i ambasadora Wigemarka. Oni su slizani s političkim i kriminalnim elitama u BiH, oni šalju neke posebne izvještaje o BiH u EU. Moramo znati šta se dešavalo u pozadini kada je usvojen Zakon o akcizama, kako je to slavio Wigemark s Miloradom Dodikom. To su jake veze političkih lidera u BiH s predstavnicima EU i mnogi kriminal u BiH nije posljedica samo domaćih kriminalnih struktura, nego je to uvezeni kriminal koji traži najtjesnije oblike saradnje i taj kriminal je pronašao partnere čak i u nekim visokim zvaničnicima EU, i u BiH, ali naravno i u institucijama EU u samom Briselu. To je vrlo zabrinjavajuće za BiH, za region”, kazao je tada Bećirović.

Pokrovitelj nepravilnosti

Da je fef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark ignorisao stvarnu političku situaciju u BiH i u Brisel šlao izvještaje na svoju ruku, odnosno izvještaje koji ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, upozoravalo je nekoliko političkih partija, a PDP je nakon prošlogodišnjeg izbornog procesa upozorio na brojne nepravinosti, koje je Wigemark potpuno ignorisao.

Jedna od stranaka koja je upozorila na brojne nepravilnosti tokom izbora je i Partija demokratskog progresa (PDP). Portparolka ove stranke Anja Petrović je tada potvrdila kako je PDP uputio prigovore na nekoliko adresa.

“Osim prigovora CIK-u, u kojem smo naveli propuste, greške, manipulacije i prevare na 229 biračkih mjesta, uputili zahtjev za ponovno brojanje glasova koji je u rekordnom roku odbijen, uputili smo žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na tu odluku CIK-a, 9.10 smo pisali i međunarodnim institucijama – OSCE, Delegacija EU u BiH, ruska, američka, britanska, njemačka i francuska ambasada gdje su navedeni dokumentovani propusti, prevare, prijetnje i ucjene (nešto od toga smo mogli vidjeti i u medijima) u izbornom procesu, te naša zabrinutost za opšte i stanje demokratije u državi. Što se Wigemarka tiče, nadam se i vjerujem da je postupio profesionalno i da je o stvarnom stanju i dešavanjima oko izbora obavijestio relevantne faktore u EU. Da li je i zašto eventualno nije, kako se navodi, ipak je pitanje za njega. To ne mogu potvrditi, niti demantovati. Mi smo uputili dopis njemu u kojem smo zaista detaljno naveli šta se sve dešavalo na dan izbora i u predizbornoj kampanji. Da li je on dalje proslijedio, ipak je za njega pitanje”, kazala je nakon prošlogodišnjih izbora portparolka PDP-a Anja Petrović.

Neslavan kraj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić jučer je kmentirao izjavu Wigemarka kako se vlast treba formirati bez uslovljavanja.

“Nema on ništa s tim. To nije njegov posao. On svakako odlazi. Ovu vlast, ovdje, formiraju ljudi kojima je narod dao povjerenje. Što je, na kraju krajeva, nije on formirao. Sjetio se toga dan prije nego što ide”, kazao je Komšić.

Zekerijah Smajić, višegodišnji dopisnik iz Brisela i ekspert za evropske politike i proces proširenja Evropske unije kazao je za Vijesti.ba kako Lars-Gunnar Wigemark za svog cijelog mandata nije spoznao da u Bosni i Hercegovini osim političara, etnonacionalista i konstitutivnih naroda žive i građani, radnici, akademska zajednica, proevropski pokreti i stručna javnost koji su mu mogli pomoći da se BiH makar za korak pokrene naprijed.

“Umjesto svih gore spomenutih slojeva bh. zajednice Wigemark se slijepo držao isključivo preporuka svojih birokratiziranih sarajevskih savjetnika koji su mu, kao i svim prethodnicima, vrlo temeljito isuflirali ko su podobni a ko nepodobni za saradnju s Delegacijom EU u Sarajevu, kome treba a kome se ni za živu glavu ne smiju dodjeljivati pare evropskih poreskih obveznika. Za to što evropeizacija BiH desetak godina zaostaje i za Albanijom glavnu krivicu snose domaći političari, institucije i građani, ali i evropska loša politika i još lošiji predstavnici koji je provode na terenu”, smatra Smajić.

Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija kazao je za naš portal, najavljujući dolazak Wigemarkovog zamjenika Sattlera kako od novog šefa Delegacije očekuje da vrati kredibilitet u djelovanju EU u našoj zemlji.

“Reformska agenda koja je bila snažno podržana od EU nije dala željene rezultate, politički razgovori u kojima učestvuje EU Delegacija se još uvijek nerijetko vode izvan institucija i sa liderima političkih stranaka umjesto sa izabranim zvaničnicima, EU je posljednjih godina najveću zainteresovanost pokazivala kada se radilo o njenim finansijskim interesima, poput povećanja akciza, podizanje kineskog kredita za blok 7 TE Tuzla itd”, kaže Ibrahimagić.

Politički analitičar Ranko Mavrak nedavno je, govoreći o Sporazumu o formiranju vlasti iza kojeg je Wigemark čvrsto stao, kazao za naš portal da se “ovaj po upotrebnoj vrijednosti besmisleni dokument čini proizvodom očajničkih nastojanja Delegacije EU u BiH da se ostavi dojam kako se nešto zbiva i da neko o ovom bosanskom haosu ipak vodi računa i ne da da se stvari potpuno otmu kontroli.

Bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić u razgovoru za Vijesti.ba kazao je kako o Wigemarkovim aktivnostima na mjestu šefa EU delegacije nemam dobro mišljenje.

“Nastranu to što se uvijek pojavljivao kao medijator u trenutcima kada se Dodik nađe u nekoj krizi, moja osnovna zamjerka je njegovo žestoko lobiranje za usvajanje Zakona o akcizama. I ja smatram da treba formirati vlast i da je to odgovornost onih koje je on okupio. Wigemark je želio taj sporazum koliko i Dodik, jer bi mu to bio plus u karijeri. Ovako odlazi kao neko ko će biti upamćen po neuspjehu”, mišljenja je Bosić.

Dakle, švedski diplomata završava mandat šefa Delegacije EU u BiH a da nije ispunio svoj zadatak zbog kojeg je došao.  VIJESTI.BA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.