I NEW YORK ZA PRAVDU: Protesti zbog zlostavljanja Ujgura muslimana u Kini

“Sloboda za Istočni Turkistan“, Stop, ubijanju Ujgura“, slogani su koje su demonstranti uzvikivali ispred zgrade kineskog konzulata na Manhattanu

U centru New Yorka sinoć su održani masovni protesti zbog nasilja nad turkijskom etničkom zajednicom Ujgurima u Kini, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteste ispred kineske diplomatske misije u New Yorku organizirala je Islamska zajednica nacionalnog pogleda (IGMG), a okupili su se uglavnom muslimani nastanjeni u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Sloboda za Istočni Turkistan“, Stop, ubijanju Ujgura“, slogani su koje su demonstranti uzvikivali ispred zgrade kineskog konzulata na Manhattanu.

Organizator protesta i čelnik IGMG-a Ayhan Ozmekik najoštrije je osudio politiku kineske vlade koja vrši velike pritiske i obespravljuje Ujgure u Istočnom Turkistanu, odnosno u autonomnoj kineskoj pokrajini Xinjiang.

Jučer je u zatvoru u Kini umro uglegni ujgurski pjesnik i muzičar Abdurehim Heyit, a Ozmekik je kazao da je nepravedno zatvoren u ubijen u zatvoru.

“Najoštrije osuđujemo taj odvratni incident koji je samo refleksija kineske politike i progona u Istonom Turkistanu“, poručio je Ozmekik.

Demonstranti su pozvali međunarodnu zajednicu da digne glas protiv obespravljivanja Ujgura u Kini.

Čelnik Svjetskog kongresa Ujgura Dolkun Isa je za AA kazao kako ugnjetavanje Ujgura u Kini traje već godinama.

On je pozvao Ujedinjene nacije, SAD, Tursku i druge zemlje da dignu glas protiv politike kineske vlade protiv Ujgura.

Turska je jučer pozvala kineske vlasti da poštuju fundamentalna ljudska prava i zatvori koncentracione logore u kojima su zatvoreni brojni Ujguri u Xinjiangu.

“Više nije tajna da je više od milion Ujgurskih Turaka izloženo nasumičnim hapšenjima, te mučenjima i političkim ispiranjima mozga u koncentracionima logorima. Ujguri koji su zatvoreni u kampovima i pod velikim su pritiskom. Ljudi porijeklom Ujguri koji žive u inostranstvu ne mogu uspostaviti kontakt sa svojim porodicama. Na hiljade djece je odvojeno od njihovih porodica. Ponovna pojava koncentracionih kampova u 21. vijeku te politika sistemske asimilacije koju kineske vlasti provode nad Ujgurskim Turcima velika je sramota za cijelo čovječanstvo”, poručio je Aksoy.

Osvrnuo se i na smrt Abdurrehima Heyita, koji je posljednje dvije godine života bio zatvoren u regiji Ujgurskog naroda – Xinjiang.

“S dubokom tugom smo primili vijest da je Abdurrehim Heyit, jedan od najznačajnih ujgurskih pjesnika i muzičara, koji je zbog jednog svog stiha bio osuđen na osam godina zatvora, preminuo tokom druge godine boravka u zatvoru”, poručio je Aksoy, te dodao: “Očekujemo od kineskih vlasti da razmotre reakciju turske javnosti u vezi s ozbiljnim kršenjima ljudskih prava.”

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.