I ČOVIĆ POJAŠNJAVA: Kompromis u sporazumu vrlo precizno definiše naš put prema NATO-u

Kompromis koji je pronađen u ovom trenutku u dokumentu načela funkcioniranja vlasti na razini BiH, vrlo precizno definira naš put prema euroatlantskom savezu

“Ja sam uvjeren da smo ovaj put, sve što je bitno naglasili u takvom jednom sporazumu, o načelima djelovanja ministara i svih razina vlasti u BiH, bez obzira na to što političko Sarajevo četiri dana nakon toga otvara kojekakve rasprave oko toga. Nadam se da se ovaj put neće moći izbjeći implementirati ovakav sporazum“, ističe Dragan Čović o nedavno potpisanom sporazumu.

Kamen spoticanja bilo je pitanje članstva BiH u NATO-u, prema potpisanom mnogi se pitaju kako će se sad izgledati put BiH prema NATO-u

“Hrvatska strana na tom putu nema nikakvih dvojbi. Mi zagovaramo ubrzano put euroatlantskih integracija za BiH. Nažalost, svi to ne vidimo tako, pa smo morali tražiti kompromise. Kompromis koji je pronađen u ovom trenutku u dokumentu načela funkcioniranja vlasti na razini BiH, vrlo precizno definira naš put prema euroatlantskom savezu”, objašnjava Čović.

O izbornom zakonu i njegovim izmjenama i dopunama raspravlja se već dugo, u sporazumu je i to uvršteno. SDP BiH i Naša stranka smatraju kako će postignutim dogovorom HDZ BiH imati monopol na predstavljanje Hrvata u BiH.

Slični članci

“Političko Sarajevo i stranke već duže vremena kad nemaju drugih argumenata onda izlaze s takvim inicijativama. Mi ono što želimo da tri konstitutivna naroda imaju legitimno predstavljena na svim administrativnim razinama u BiH, što je vrlo jasna ustavna odredba BiH. Kao najmanji konstitutivni narod ćemo insistirati na tom predstavljanju”, dodaje Čović.

Opozicija sa svih strana tvrdi da je sporazum neodrživ. Čović smatra kako ne vjeruje da se može veća razina usuglašenosti napraviti.

“Nama su bila primarna dva cilja, izborno zakonodavstvo i mehanizam koordinacije. Ako se dogovor ne ostvari, došli bi u krizu nesagledivih razmjera. Mi drugog puta nemamo, nego ubrzano napraviti vlast”, ističe Čović.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.