HRVATSKI TURIZAM U PROBLEMIMA PRED SEZONU: Nedostaje polovina radnika, ni Bosanci neće više da rade za “siću”

Radije odlaze u Austriju gdje konobarima nude 1800 eura plaću uz besplatan smještaj i hranu.

Više od 50 posto radnih dozvola, tačnije još 2.483 dozvole namijenjene radnicima u turizmu ostale su neiskorištene. Prema podacima koje nam je dostavilo Ministarstvo turizma, osigurali su 4.660 dozvola (929 je iskorišteno, dok ih je 1.188 u postupku odobravanja).

Iako su neki radnici iz BiH i Srbije došli odraditi sezonu u Hrvatskoj, činjenica je da interes susjeda za radom u Hrvatskoj nije velik, što pokazuju i navedeni podaci.

Slični članci

“Hrvatskoj nedostaje bar 15.000 radnika u turizmu. Ministarstvo turizma je računalo na radnike iz Bosne, no ni ti ljudi ne žele u Hrvatsku, već radije odlaze u Austriju gdje konobarima nude 1800 eura plaću uz besplatan smještaj i hranu. S druge strane, priča o Filipincima je suluda, niti znaju jezik niti naš mentalitet. Moramo se bazirati na našim ljudima i osigurati im dostojanstven život u Hrvatskoj, tad ćemo zadržati mlade u turizmu”, rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma.

Navodi kako Istra ima najmanje problema jer prednjači pred ostatkom Hrvatske pa su tako povećali plaće i riješili smještaj za radnike, dok će Dalmacija imati velikih problema.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.