HRVATSKI TURIZAM IPAK NIJE U KRIZI: Broj noćenja povećan za dva posto, a zarada 8 posto

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od januara do kraja avgusta ostvareno 16,5 miliona dolazaka (+5 posto) i 90,1 miliona noćenja (+2 posto). Od toga su strani turisti ostvarili 14,7 miliona dolazaka (+5 posto) i 79,1 miliona noćenja (+1 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 10 posto te u noćenjima za 7 posto.

Slični članci

„Prva polovica 2019. godine kao i prethodna dva vršna mjeseca, juli i avgust, u skladu su s našim ovogodišnjim očekivanjima i planovima. Ukupno smo od početka godine ostvarili pet posto više dolazaka turista i dva posto više noćenja, no osim turističkog prometa ono što nas posebno može veseliti su pozitivni trendovi vezani uz financijske rezultate. Naime, prema podacima Porezne uprave od početka godine je u segmentu djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića fiskalizirano računa ukupne vrijednosti 20,6 milijardi kuna što predstavlja povećanje od osam posto, odnosno čak 1,6 milijardi kuna“, izjavio je ministar Gari Cappelli, nadodavši kako su ovi rezultati odlična najava i za cjelokupne rezultate turističkih prihoda u 2019. godini.

„Nakon uspješne špice turističke godine ulazimo u posezonu za koju smo kampanje na 14 evropskih tržišta pokrenuli sredinom avgusta. U septembru i oktobru očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih brojki ili, ovisno o tržištu, daljnji rast broja dolazaka i noćenja prije svega s long-haul tržišta SAD-a, Kine i Koreje, ali i sa tržišta Rusije i Francuske. Također, u toku su i vrlo intenzivne pripreme za iduću turističku godinu“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako snagu hrvatskog turizma potvrđuje i posljednji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma prema kojem se Hrvatska nalazi na 27. mjestu zemalja prema kompetitivnosti turizma što predstavlja napredak od pet mjesta u odnosu na 2017. godinu.

Tokom prvih osam mjeseci 2019. godine najviše noćenja ostvareno je u Istri (24,3 miliona), u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je 16,9 miliona noćenja, dok je na Kvarneru ostvareno 16,2 miliona noćenja.

Na nacionalnoj je razini tokom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (17 miliona), Slovenije (9,5 miliona) Austrije (6,3 miliona), Poljske (5,4 miliona), Italije (4,9 miliona), Češke (4,7 miliona) i Ujedinjene Kraljevine (3,5 miliona), a gledajući po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (34,5 miliona) i hotelima (19,4 miliona) te kampovima (16,2 miliona). Top destinacije u prvih osam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

U avgustu ostvareno 8 posto više dolazaka turista

U avgustu je u Hrvatskoj ostvareno 5 miliona dolazaka i 33,1 miliona noćenja što u usporedbi s avgustom 2018. godine predstavlja porast od 8 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. U avgustu je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,7 miliona), dok je na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 6,3 miliona noćenja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.