HRVATSKA TV PREŠUTILA: Izvjestili da su 9. januar bojkotovale strane diplomate, ali nisu da je tom nezakonitom činu prisustvovao ambasador Hrvatske

U svom centralnom Dnevniku Hrvatska radio-televizija (HRT) kratko se osvrnula na obilježavanje neustavnog Dana RS-a, prenoseći izjave Željke Cvijanović i Ane Brnabić sa svečane akademije ali ne i da je prijemu prisustvovao ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

U izvještaju HRT-a se navodi da su vlasti Republike Srpske ponovno u Banjoj Luci organizirale obilježavanje Dana RS, iako je još 2015. Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj praznik proglasio neustavnim jer diskriminira Bošnjake i Hrvate.

Slični članci

– Proslavu su bojkotirali gotovo svi strani diplomati, no ondje su među ostalima bili srbijanska premijerka Ana Brnabić te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čelnica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je više osoba, među njima i bivšeg oficira JNA Slavka Lisicu koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika, navodi HRT.

U izvještaju HRT-a nije navedeno da je svečanom prijemu u Vladi RS prisustvao i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.