HRVATSKA NASTAVLJA SA OTIMAČINOM: Bekrić i Del Vechio o povratu nekretnina u Gradcu

Ambasador nije naveo da je 85 posto hrvatske imovine, i to one najvrijednije vraćeno Hrvatskoj, baš kao i Srbiji. Jedino Bosni i Hercegovini nije vraćeno ništa

Direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH Amer Bekrić i zamjenik direktora Drago Vrbić primili su ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i njegove saradnike Nives Tiganj i Hrvoja Ambreuša.

Na sastanku je razgovarano o Javnom pozivu za podnošenje ponuda za zakup nekretnina, raspisanog na osnovu Zakona o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske, koji između ostalog obuhvata i nekretnine koje se vode u Centralnom registru stvari, prava i obaveza iz pasivnog podbilansa.

To su: odmaralište „Valter Perić“ Gradac, odmaralište „Vila Bosnaka“ Gradac, odmaralište HIT Podaca (Mostar), odmaralište „Đuro Salaj“ Gradac, procijenjene vrijednosti više od deset miliona maraka, te drugih šest nekretnina na koje pravo raspolaganja polažu grad Mostar  i sindikati – saopćeno je iz Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Direktor Bekrić je naglasio da, u skladu sa zakonima Federacije Bosne i Hercegovine i Odluci o obavezi zaštite državne imovine, finansijskih potraživanja i dugovanja pravnih osoba iz BiH u drugim državama bivše SFRJ, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH, kao specijalizirana organizacija Federacije BiH, vrši radnje u vezi zaštite stvari, prava i obveza iz pasivnog podbilansa preduzeća i banaka sa sjedištem u Federaciji BiH.

Slični članci

Bekrić je naglasio da se u postupku povrata i zaštite imovine Agencija susreće s otvorenim opstrukcijama, uprkos činjenici da se Okvirnim sporazumom o pitanjima sukcesije, Aneks G, regulira da su države sljednice dužne osigurati za pokretnu i nepokretnu imovinu građana ili pravnih osoba sva prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine.

Ambasador Del Vechio je prenio viđenje Hrvatske o ovom pitanju i potencirao zaključivanje bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojim bi se trajno i na kvalitetan način riješili imovinsko-pravni odnosi.

Naglasio je da postoji imovina preduzeća iz Hrvatske koja se nalazi u Bosni i Hercegovini, a još nije vraćena ranijim vlasnicima – navodi se u saopćenju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Međutim, ambasador nije naveo da je 85 posto hrvatske imovine, i to one najvrijednije vraćeno Hrvatskoj, baš kao i Srbiji. Jedino Bosni i Hercegovini nije vračeno ništa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.