HDZ USPJEŠNO LOBIRAO: Odbor EP-a traži “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana u BiH”

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je u četvrtak izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u kojem se izražava žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno te traži da se to pitanje riješi što je moguće prije.

Evropski parlament izražava “žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno”.

“Traži se od svih strana da pronađu pravi kompromis jer to bi pitanje novi zakonodavci trebali što prije adresirati kroz provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanim slučajevima; ponavljamo potrebu da se nastavi s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje će transformirati Bosnu i Hercegovinu u učinkovitu, inkluzivnu i funkcionalnu državu utemeljenu na vladavini prava”, kaže se u jednom od kompromisnih amandmana dogovorenih između više zastupničkih klubova.

Izvještaj je usvojen s 33 glasa za, 7 protiv i 2 suzdržana. Evropski parlament na plenarnoj sjednici u januaru trebao bi glasati o ovom izvještaju, a prije toga zastupnici mogu na njega podnositi amandmane, prenosi Hina.

U izvještaju se također izražava žaljenje što nije postignut kompromisi oko izbornog zakona prije izbora kako bi se popunila rupa nastala odlukom Ustavnog suda u predmetu Ljubić o izboru članova Doma naroda u parlamentu Federacije BiH.

Zastupnici pozivaju da se za to pitanje pronađe prihvatljivo rješenje kako bi se mogli implementirati rezultati izbora i uredno funkcioniranje svih državnih institucija. Izražava se uvjerenje da će Centralna izborna komisija provesti svoj mandat na neovisan i profesionalan način.

Od svih političkih čelnika i izabranih članova parlamenata na svim razinama traži se da izbjegavaju izjave koje dovode u pitanje jedinstvo države, da se suzdrže od konfliktnih izjava te da traže kompromise i rješenja koja su svima prihvatljiva.

Također se upozorava da odgode i pokušaji blokiranja formiranja vlasti nakon izbora ne bi bili u interesu građana niti u interesu evropskih integracija.

U izvještaju se izražava “žaljenje zbog etno-nacionalističke retorike koja dijeli i koja je još jednom dominirala izbornom kampanjom te i dalje karakterizira politički diskurs u koji su uključeni politički akteri na svim stranama”.

Političke čelnike se poziva da se bez odgađanja uključe “u formiranje vlada na svim razinama, radeći zajedno i konstruktivno u interesu građana”.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.