HDZ PRIKRIVAO SLUĆAJ ALUMINIJ: Prijava za 48 osoba već pet godina u Tužilaštvu HNK

Sindikat zaposlenika Aluminija pozvao je sve vlasnike društva da ispitaju finansijske tokove te kompanije i primjereno kazne one koji su nezakonitim radnjama ugrozili egzistenciju više od 900 radnika. N1 saznaje da je još krajem 2014. godine Tužilaštvu HNK upućeno nekoliko izvještaja finansijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no dosada niko nije reagirao.

Sindikat zaposlenika Aluminija pozvao je sve vlasnike društva da ispitaju finansijske tokove te kompanije i primjereno kazne one koji su nezakonitim radnjama ugrozili egzistenciju više od 900 radnika. N1 saznaje da je još krajem 2014. godine Tužilaštvu HNK upućeno nekoliko izvještaja finansijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no dosada niko nije reagirao.

U ladicama Tužilaštva HNK već pet godina nalazi se devet izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u preduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba. Ovu informaciiju potvrdili su nam u federalnoj finansijskoj policiji.

“Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje privrednog društva ‘Aluminij’ d.d. Mostar Kantonalnom tužiteljstvu HNK podnijela 9 (devet) Izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 (četrdesetosam) lica sa prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela u daljem postupku oduzme”.

O kojim imenima je riječ, zbog tajnosti istrage, detalje prijave nismo mogli dobiti, no dijelovi izvještaja odavno su poznati javnosti. Od primjerice enormnog novca koji se izdvajao za članove menadžmenta kombinata: Bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati preko 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konsultantskim uslugama. Stan u Mostaru koji je otkupio za blizu 13.000 KM zamjenio je zagrebačkim u vlasništvu Aluminija, tri puta vrednijim, no procjenjen na istu sumu. No, Brajković nije jedini, a visoka primanja su tek dio onoga što se istraživalo u kombinatu. Nepovoljni ugovori sa dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do Primorke, tu je i preprodaja struje… što se navodi u posljednjim prijavama dioničara. Jedan od štetnijih ugovora je rezanje bivše Tvornice glinice Mostar i prodaja starog željeza za koju će mali dioničari tada ustvrditi “da je vrijedila 46 miliona, a menadžent na čelu sa Ivom Bradvicom je prodao za 6 miliona”.

Zbog čega se pet godina skuplja prašina na dokumentu koji je predočila finansijska policija, u kantonalnom Tužilaštvu bez konkretnog odgovora, što ne treba čuditi ako podsjetimo da se još starije prijave poput izvještaja u slučaju MONDO, ili pak mostarkog Sokola nikada nisu razmatrali, ili barem takva infomacija nije dospjela u javnost.

Slični članci

U Tužilaštvu ipak jesu potvrdili da predmeti u slučaju Aluminij postoje…

“Trenutno se u radu u Tužiteljstvu nalazi 6 predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnositelji ove dvije prijave su članovi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u 5 slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnositelji prijave i oštećeni. Predmeti su formrani i na temelju prijava uposlenih djelatnika, članova Sindikata, Udruge malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar”.

Novih naloga prema finansijskoj policiji nema iako su to radnici očekivali u atmosferi posljednjih dešavanja oko Aluminija. Da se ovaj put odgovori neće moći izbjeći svjesni su u Federalnoj vladi, ali i HDZ-u čije su članove radnici Aluminija najviše prozivali.

Ko je sve obuhvaćen predmetom Aluminij saznaćemo kada i ako Tužilaštvo HNK podigne optužnicu. U međuvremenu stigao je poziv iz sindikata zaposlenika svim vlasnicima društva da ispitaju finansijske tokove u Aluminiju i primjereno kazne sve one koji su, kako se navodi, radili nezakonite radnje i koji su svojim nemarnim i nesposobnim radom ugrozili egzistenciju radnika i njihovih porodica.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.