OPET U IGRI: Vlada na čelo Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom imenovala kontroverznog Jakića

Vinko Jakić je bio na čelu Vladine Fondacija za održivi razvoj (OdRaz), koju je zbog ogromnih dugovanja Vlada ugasila u 2016. godini

Vlada FBiH danas je Kenana Kapu, na lični zahtjev, razriješila dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Vlada je, ujedno, za v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom imenovala Vinka Jakića, na period do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure.

Kontreverzni Jakić ranije je bio na čelu Vladine Fondacija za održivi razvoj (OdRaz), koju je zbog ogromnih dugovanja Vlada ugasila u 2016. godini.
OdRaz je bila važna fondacija Vlade Federacije BiH za implementaciju razvojnih i drugih programa i projekata na području FBiH, još od 2001. godine. Cilje Fondacije bio je, između ostalog, pomoći mala i srednja preduzeća, kao i lokalnu zajednicu.

Programi koje je implementirao OdRaz na području cijele FBiH finansirali su se sredstvima kredita i grantova međunarodnih institucija (Svjetska banka, IBRD, EU), kao i iz domaćih sredstava (budžetska sredstva Federacije BiH, katona i općina).

Slični članci

Svjetska banka u periodu od 2001. do 2013. godine ocjenjivala je OdRaz kao jednu od najuspješnijih fondacija ovog tipa na području jugoistočne Evrope. Fondacija je godišnje upravljala sa projektima čija je vrijednost ukupno prelazila stotinu miliona KM.

Kredibilitet OdRaza ozbiljno je ugrožen nakon što je na poziciju direktora imenovan Jakić, nakon čega su i iz Svjetske banke povukli sredstva za projekte, a Fondacija ubrzo zapala u dugove, nakon čega je ugašena.

Na poziciju direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Jakić je došao iz kabineta federalne ministrice za turizam Edite Đapo ( Radončićev SBB), gdje je radio kao savjetnik, javlja Novinska agencija Patria.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.