GRUPA JUGO-SARAJEVSKIH RODITELJA NASTOJI I NAŠOJ DJECI NAMETNUTI NEPOSTOJEĆI BHS JEZIK: Roditelji “jugonostalgičari” maltretiraju 98 posto Sarajlija

Nova vlast u KS najavljuje promjenu odluke, donesene na zahtjev najvećeg broja roditelja, po kojoj svi trebaju da odrede kojim će jezikom govoriti u školama. Kao što je to slučaj u školama bosanskih Srba i Hrvata. Po njima samo Bošnjacima ne treba nacionalni jezik. Ipak, roditelji su odlučni, u slučaju pokušaja izdaje, mogu očekivati masovni bojkot nastave djece 98 posto ostalih roditelja kojima je stalo do nacionalnog ponosa

Djeca određenih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo čiji se roditelji nisu izjasnili za samo jedan od tri zvanična jezika, koja će njihova djeca koristiti umjesto izmišljene kovanice “Bosanski/Hrvatski/Srpski jezik“, nisu dobila uvjerenje o postignutom uspjehu na polugodištu.

Opravdano.

Jer ne može ovih dva posto jugonostalgičara nametati svoje odluke svim ostalim roditeljima, kojima je stalo da se djeci nastava obavlja na njihovom nacionalnom jeziku. Kao da žele od KS napraviti RS, gdje je, znamo, zabranjeno imati bosanski jezik.

Podsjećamo, u novembru prošle godine Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo je počelo provoditi instrukcije, donesene na zahtjev ogromnog broja roditelja glavnog grada, prema kojoj su škole dužne da provedu anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od zvaničnih jezika u BiH, dakle ili bosanski, ili hrvatski ili srpski jezik.

To se ne dopada novoj vlasti, pa je ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić (iz stranke Naroda i pravde) već rekla da je resorno ministarstvo u fazi rješavanja ovog “problema” na dugoročan način i da će biti promjena.

Slični članci

Što je šokantan prvi potez nove vlasti, ali ne i neočekivan. Već se ranije nagovještavalo da će biti drastičnih promjena u obrazovanju u kantonu, pod pritiskom Naše stranke. Ali je Dino Konaković, predsjednik koalicione stranke “Narod i pravda” svaki put to odlučno demantovao. Izgleda da nas je prevario.

Ispada da nova vlast priprema novu odluku kojom će ispuniti želje grupici roditelja jugonostalgičara, na uštrb ogromne većine roditelja koji žele da njihova djeca od malena znaju ko su. Na ovaj način oni ponovo pokušavaju da Bošnjacima unište nacionalni identitet.

Jer, sjetimo se, u Jugoslaviji su svi imali svoj nacionalni jezik, sem u BiH, gdje su nam naturali neki BHS jezik. Evo sad bi da nam to nova kantonalna vlast opet nametne.

Samo što je sad situacija drugačija i ova nova vlast može, kako nam tvrde naši izvori, očekivati masovne proteste i bojkot nastave 98 posto roditelja kojima je stalo da njihova djeca znaju ko su.

 

1 komentar
  1. Profesorica jezika je napisao:

    Kapacitet mozga autora ovog teksta je toliko mali da je apstraktno govoriti o njegovoj morfologiji. Stoga se ne nadam da je razumio šta sam mu upravo rekla. A obzirom da želim da me razumije jer je razumijevanje poenta jezika, te pošto govori samo bosanski, koristiću taj jedan od jezika koje ja govorim i na tečnom bosanskom mu reći: “Ograničen si k'o balkon”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.