GRAĐANI TRAŽE OD SARAJEVSKOG TUŽILAŠTVA: Pustite dijete, on je branio brata kojeg su sjekirom ponovo napali poznati jalijaši

Dva dječaka krenula na akšam u džamiju. Presreli ih ponovo isti kriminalci, koje su oni već prijavljivali policiji, i napali sjekirom. Brata mu sjekirom udarili, završio u komi. Pa zar je mlađi brat treba mirno čekati da i njega ubiju. Ovo je klasična nužna odbrana, opravdana

U Sarajevu dva momčića od 15 i 17 godina, dva brata, krenuli na akšam u džamiju. Na putu ih presreli romi sa svojom mafijom koji su ih i prije presretali, što su oni sa roditeljima prijavljivali policiji koje nije bilo briga jer to je mafija ne mogu im ništa. Romi sa sjekirom napali starijeg brata udarili ga po licu zbog čega je on završio u komi, mlađi brat se domogne sjekire i u samoodbrani ubije roma koji ih je napao.
U novinama je to predstavljeno kao svirepo ubistvo 17-godišnjeg roma.

Pazite svoju djecu ne puštajte ih same ni do džamije i znajte da svaka priča ima dvije strane.

Znam sestru čija su ovo djeca i molim Allaha da im olakša i podari izlaz iz situacije. Stariji sin, koji je napadnut, se probudio iz kome i sad je stabilan i dobro je elhamdulillah a mlađi brat koji ga je branio je u pritvoru.

Adis-Aziz Pljevljak, Facebook

Edin Ada Wallis

Ja ,majka dvojice djecaka koji su ucestvovali u sinocnjem dogadjaju gdje mladji brat je odbranio vec povredjenog starijeg brata ,kojeg su napali sjekirom i povredili u predjelu glave , lica , lakta , nakon cega mu je ukazanabrza medicinska pomoc , ..dakle zelim da kazem da postoje dokazi koji mogu da se provjere u policijskim upravama Dobrinja i Svrakino , u predhodnoj godini i po dana , jer su mi sinove docekivali sa palicama , tjerali policajkama tkzv , sa komadima cigle i vec ih povredjivali , dolazili na kucu i prijetili , zvala sam policiju , isla na policiju , medjutim nista se nije promjenilo , vidimo izhod iz proteklih dana , gdje djete od 15 godina uzima da odbrani brata i sebe , jer su ovi sa sjekirom tjerali ih po vojnickom polju za sta imaju ocevidci koji ce takodje biti pozvani kao svjedoci.Dakle..ja sam opominjala ..pozivala..trazila da mi se pomogne..sistem nije nista ucinio ,ama bas nista ..

Azra Jasarevic, majka

Alen Ćehajić Strasno, jedan stanovnik BiH je mrtav, a drugi ce provesti vise godina u zatvoru umjesto u skoli.. Zasto i cemu je ovo nekome trebalo, trebaju se svi dobro zapitati i zabaviti sa omladinom koja je ocigledno prepustena sama sebi..
Ramo Tatarevic Cuj nesmjes se odbranit ides u pritvor ccc ja nam drzave

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je neki čovjek došao i pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o Allahov Poslaniče, šta ako bi neko htio od mene oteti moj imetak? “Ne daj mu” , odgovori Poslanik. Ako bi se borio protiv mene? “Suprostavi mu se i bori se protiv njega”, odgovori Poslanik. Ako bi me ubio? ” Ti si onda šehid”, reče Poslanik. Ako bi ja njega ubio? ” On je u vatri.”, odgovori Poslanik.
Hadis bilježi Muslim.

Čovjekova obaveza je da zastiti svoj život, kao i život svakog drugog nevinog čovjeka.
I u krivičnom zakonu BiH postoji nužna odbrana.
“Nužna odbrana je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugog odbije istovremeni protivpravni napad.

Nužna odbrana je osnov koji isključuje postojanje krivičnog djela.

Djelo učinjeno u nužnoj odbrani nije krivično djelo,
ono postoji ne samo kada odbija napad o sebe nego i od nekog drugog lica.”

Dženan Selimbegović, Facebook

U Sarajevu sinoć dva momčića od 15 i 17 godina, dva brata, krenuli na akšam u džamiju. Na putu ih presreli dvojica već duže poznata kriminalca (na slici) sa svojom mafijom koji su ih i prije presretali, što su oni prijavljivali policiji. Sa sjekirom su napali starijeg brata, udarili ga po licu zbog čega je on završio u komi, mlađi brat u samoodbrani ubije kriminalca i ubicu koji ih je napao.
Svi se sjećamo ranijih slučajeva, NGO, “progresivni” pojedinci i sve što ide sa tim su u roku od 24 sata bivali sa transparentima na raskrsnicama, tražile su ostavke od predsjednika države, preko kantona, do komesara itd.itd. Pratite izvještavanje sada o ovom događaju.
Ne kažem da institucije sistema mogu u svakom trenutku prepoznati mogućnost ovakvih užasnih zločina, kao i onih prije, ali je nedosljednost u postupanju tako očita da prosto “bode u oči”.
Koji su razlozi!? Neka svako donosi svoje zaključke, ali se neki sami po sebi mogu donijeti bez mnogo analize.

Pametnom je išaret dovoljan. Daj Bože pameti.

Svima nama!

Dejan Skalić Brate moj dragi. Ja sam imao isti slucaj kod nas u gradu. Dvojica su me napala u 11 sati navece na sred mosta na otoci samo zato jer im se tuklo. Samo su naletili na pogresnog. U to vrijeme ja sam jos uvijek svirao gitaru i tu noc sam se vracao kuci sa njom u rukama onako bez futrole. Ta dvojica sto su me napala su poznati huligani bihacki koji teroriziraju nevin narod pogotovo kad se napiju. Znaci bilo je ili ja ili oni. Cim su krenuli na mene ja sam gitaru uzeo za vrat, usmjerio je prema glavi od ovog sto je bio blize meni i zamahnuo i sve snage sa namjerom da ga posaljem na ahiret. Udario sam bocnom stranom, tvrdom, gitara se rasula u djelove a on pao ko mrtav. Drugi je stao istog trena i pokusavao mu pomoci. Prezivio je, s tim da je zavrsio na kirurgiji sa teskim povredama a ja sam rahat otisao kuci a oni su zvali jos huligana pa me trazili tu noc ali bez uspjeha. Bilo je to ima nekih 5-6 godina. Ja da sam mjesto gitare nosio sjekiru, šipku, lopatu ili kramp, moja meta bi bila opet njegova glava. Da ja rizikujem svoj zivot zbog klosara koji hrane ego napadajuci narod po cesti pa nikad u zivotu. Ovom momku sto je ubio huligana treba nagradu dati jer je heroj branio svoj zivot i zivot svoga brata. A bas mi je drago sto je ubio smrada kojem to nije siguran sam nije bio prvi put da dira narod, a ne bi bio ni zadnji da mu momak nije presudio. Allaha mu dao svako dobro i zastitio njega i njegovu porodicu.

Izjava maloljetnog “ubice”: 

 Žao mi je što sam to učinio, uradio sam to u samodbrani, iz straha za svoj i život mog brata – kazao je Ejjub D.,

 

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.