GRAĐANI GRADA HEROJA TRAŽE PRAVDU: U Goraždu više optužnica za branioce nego za okupatore

Građani Goražda, grada heroja – kako ga odmilja vole zvati, ni 24 godine od okončanja agresije nemaju razloga za satisfakciju – do dan-danas nije procesuiran nijedan od onih koji su ih s okolnih brda terorisali, sijući smrt i svakodnevno im tjerajući strah u kosti nepune četiri godine.
Doduše, jedini slučaj koji su nadležne pravosudne institucije našle za shodno da pokušaju procesuirati desio se početkom ovog mjeseca. Tada je podignuta prva – ujedno i jedina optužnica protiv pripadnika Vojske RS-a, i to za ratni zločin, silovanje i zlostavljanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti. No, i ta osoba nije dostupna bh. organima gonjenja jer je pobjegla u Kanadu.

No, s druge strane, protiv pripadnika Armije RBiH koji su štitili kako same Goraždane, tako i stanovnike pet okolnih opština – Foče, Čajniča, Rudog, Višegrada i Rogatice, njih ukupno oko 70.000 koji su se sjatili u grad na Drini, poznat i kao jedan od “zaštićenih zona UN-a“, podignute su brojne optužnice, pa čak i donesene pravosnažne presude dugotrajnog zatvora.

Rezignirani nepravdom, Goraždani, koji su pod agresorskom okupacijom u periodu između 1992. i 1995. godine proveli čak 1.336 dana, od nadležnih bh. institucija zahtijevaju pravdu – procesuiranje odgovornih i konačan početak realizacije Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području goraždanske regije.

Fondacija “Istina za Goražde” sačinila je akt u kojem je izanalizirala sve propuste i površnosti u realizaciji Strategije, te dala određene preporuke vlastima, ali i nadležnim tužilaštvima i sudovima.

– Prema dokumentima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u Goraždu, Foči, Višegradu, Rogatici, Čajniču i Rudom policija i Vojska RS-a, paravojne formacije i JNA ubili su više od 5.000 Bošnjaka, od čega blizu 2.000 žena i stotine djece, te silovali 600 žena svih starosnih dobi – poručio je predsjednik Fondacije Kasim Brdar.

Podsjeća da je Višegrad bio svjedok “živih lomača”, Foča masovnih silovanja, Rogatica “živih štitova”, dok je Goražde, kao “zaštićena zona UN-a”, cijeli period rata bilo u okruženju, opsadi, bez vode, hrane, struje i izloženo sistemskoj kampanji granatiranja i snajperskog djelovanja čije su posljedice smrt stotina civila svih starosnih dobi, uključujući i djecu, ranjavanje hiljada ljudi, izgladnjivanje stanovništva, zaustavljanje i pljačka humanitarnih konvoja…

– Za sva ova zlodjela postoje naredbe i drugi dokumenti, izvještaji međunarodnih organizacija, utvrđene činjenice u dosadašnjim sudskim procesima, svjedoci i učesnici stradanja. Pored ovih zločina koji su samo djelomično nabrojani, pripadnici ARBiH izloženi su progonu za izmišljeni šamar zarobljeniku, za izgubljeni kilogram težine zarobljenog vojnika, za nehumane uslova držanja i spašavanja zarobljenika u srušenom i gladnom Goraždu – naveo je Brdar.
Napominje da je u posljednjih šest godina protiv pripadnika ARBiH sa prostora opštine Goražde podignuto i potvrđeno 20 optužnica, dok je do kraja 2018. godine izrečeno devet prvostepenih i drugostepenih presuda u trajanju od 71 godinu zatvora.

Također, dva pripadnika ARBiH oslobođena su optužnice, a trenutno se vode četiri sudska postupka protiv devet pripadnika ARBiH i policije u Goraždu po optužnicama za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Teret psihološke agresije

Slični članci

– Tužilaštvo BiH je Sudu BiH na potvrđivanje predalo optužnicu protiv pet pripadnika ARBiH za zločin protiv ratnih zarobljenika, koja je potvrđena 5. februara ove godine. Po podacima dobijenim od pozivanih svjedoka, Tužilaštvo BiH vodi još četiri istrage protiv pripadnika ARBiH za ratne zločine protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti – poručuje Brdar.

Ističe kako se može zaključiti da se Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina na području Goražda nije provodila, niti se danas provodi, već da tužilaštva postupaju potpuno suprotno zahtjevima i ciljevima kada su u pitanju preporuke i kriteriji ovog dokumenta.

– Preživjelo stanovništvo, koje zna šta se zaista dešavalo u Goraždu u to vrijeme, sa sobom i danas nosi teret psihološke agresije i teških trauma zbog odsustva istine i pravde, što se posebno ogleda kroz pasivno djelovanje nadležnih organa i institucija u BiH. Stiče se dojam da se u nastavku prema njima usmjerava velika nepravda, da se pokušava ugušiti istina, odnosno da se drugom metodom ubijaju žrtve zločina i časni učesnici odbrane golih života u totalnoj goraždanskoj blokadi – dodao je Brdar.

Fondacija “Istina za Goražde” sa današnje konferencije za novinare u Sarajevu pozvala je nadležne bh. institucije da hitno poduzmu mjere kako bi se pomenuta strategija provodila dosljedno.

– Od sudova u BiH očekujemo da prihvataju isključivo optužnice zasnovane na zakonitoj proceduri i u skladu s važećim zakonima u BiH. Posebno zahtijevamo poštivanje institucije svjedoka, postupaka i procedura u davanju izjava bez prisile, prijetnji, predlaganja teksta izjave i uobličavanja istog. Zahtijevamo punu zaštitu od višestrukih pozivanja i maltretiranja istih svjedoka po istom postupku, u čemu se svjedoci često dovode do uloge optuženih – istakao je Brdar.

Također, iz Fondacije zahtijevaju potpuno poduzimanje mjera za osiguranje bar istog tretmana pripadnika ARBiH i drugih komponenti koje su branile BiH od agresije, kao što je tretman pripadnika jedinica i snaga koje su uništavale BiH, a to posebno u pogledu mogućnosti bježanja od sudskih postupaka prelascima – bjekstvima u susjedne zemlje (Srbiju i Hrvatsku). Traže, također, i konkretne mjere za njihovu ekstradiciju i suđenje u BiH.

– Pozivamo tužilaštva u BiH da uvažavaju isključivo pravne osnove za pokretanje istražnih radnji i postupaka u daljoj implementaciji Strategije i da odmah odbace politički ili na drugi način inicirane, odnosno naređene radnje i aktivnosti ovog tipa – naglasio je Brdar.

Trenutno je, dodaje, na površini nepravda, dok se pravda prikriva kao što su prikrivane masovne grobnice nedužnih žrtava organizovanih, planiranih i sistemski provedenih zločina.

– Trenutno su žrtve osuđene na 71 godinu robije, dok istovremeno nijedan zločinac nije procesuiran. Zato odmah tražimo i zahtijevamo pravdu i prekid ovog novog zločina nad potvrđenom i višestruko ubijanom žrtvom – zaključuje Brdar. Izvor: Vijesti.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.